Парламентарната социална комисия подхвана бюджета на ДОО преди първото четене в зала тази седмица.

Шефът на НОИ Бисер Петков представи параметрите пред депутатите в комисията, но дългата му презентация, продължила 30 минути изнерви патриотът Димитър Байрактаров, който обясни, че депутатите имали доклада му и са го чели и настоя за старт на дискусията по същество.

Димитър Байрактаров обяви, че няма да подкрепи бюджета на ДОО. Това е бюджет на кражбите и на тоталното ограбване на социалната система, посочи той. Този бюджет, според него, не спазвал Кодекса за социално осигуряване.

1 350 000 души получават пенсии за осигурителен стаж и възраст. Трима работещи осигуряват пенсията на един пенсионер.

По данни на Байрактаров 494 000 са инвалидните пенсии и това е една от схемите за източване на социалната система. Негова проверка показва, че по-голямата част от хората, които получават такава пенсия, не живеят у нас, а са с двойно гражданство.

Затова и той настоя за ревизия на инвалидните пенсии. Общият ефект от източването е 1,5 милиарда лева, посочи Байрактаров.

Дупката, наречена енергетика, е пеленаче в сравнение с тази схема за източване, подчерта депутатът.

Искане за 300 лв. пенсия сега е популизъм, уверени синдикати и икономисти

Искане за 300 лв. пенсия сега е популизъм, уверени синдикати и икономисти

Трябва да се увеличи двойно БВП, което вероятно ще стане след 6 години

Васил Велев от АИКБ настоя да паднат минималните осигурителни прагове. Той разкритикува патриотите, които настояха минималната пенсия да стане 300 лева. Гледайте мен, аз го предлагам, подчерта Димитър Байрактаров.

Велев обаче изчислил, че 3,6 милиарда лева щяла да струва тази мярка ако към нея се добави и ръст на всички пенсии.

КТ "Подкрепа" пък е изчислила, че ръст на пенсиите е възможно с ръст на осигурителната вноска със 7%. Другата опция била да се увеличи дефицитът, нещо което е неприемливо.

Социалистът Георги Гьоков пък критикува антисоциалната пенсионна реформа на кабинета. Бедност и ужасяваща мизерия видя той сред хората заради ниските пенсии. С всяка година се увеличавал броят на хората, живеещи под прага на бедността. Дори средната пенсия у нас била близо до линията на бедност. Замразяват се почти всички социални плащания, посочи червеният депутат.

За реформаторите пък това бил "малко скучен бюджет". Опозицията в блока Радан Кънев е притеснен от ситуацията, в която се гледа бюджета, а именно в оставка на правителството. Според него не се отчитали регионалните икономически дисбаланси, а този бюджет не позволявал реформи.

Според Хасан Адемов от ДПС няма драма, ако бюджетът не се приеме. Новоотпуснатите пенсии нямало да са в предвиждания размер, но всички щели да си получат пенсиите.

След тези дискусии социалната комисия не прие на първо чете бюджета на ДОО.

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) предвижда разходите за пенсии през следващата година да са 9,7 процента от БВП. Малко над 200 милиона лв. ще се повишат приходите от планираното повишение на осигуровката за пенсия с 1 процент.

Минималните осигуровки по професии няма да се увеличават, с изключение на тези, които ще са под 460 лв., колкото държавата планира да е минималната заплата догодина. Вдига се минималната осигуровка за самоосигуряващи се - тя ще се прави върху 460 лв., в сравнение със сегашните 420 лв. Продължава планираното увеличение на изискваните стаж и възраст за пенсия при всички категории работещи.

Пенсионерите ще намалеят с 2000 души. 4,3 милиарда лева няма да успее да събере държавата от осигуровки, за да плати предвидените харчове. Средствата ще се допълнят от държавния бюджет.
След индексацията с 2,4 процента от 1-ви юли средната пенсия ще достигне 341 лева.

Инфлацията ще е 1,5 на сто, пенсиите реално ще се повишат с 1,5 процента.

Обезщетенията за безработица ще се плащат на по-малък брой хора заради прогнозата да намалеят безработните. Очаква се хората, които ще плащат осигуровки, да са с 2000 повече, но и ще се съкрати от 6 на 2 месеца времето за изчисляване на пенсията.

Ще се информира и година по-рано всеки, който предстои да се пенсионира. Майка, която се върне на работа между четвъртия месец и първата година на детето, ще получава към заплатата си и половината от полагащото се обезщетение.