10 млн. лв. осигурява правителството за преодоляване на кризата със сметосъбирането в София. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Със средствата ще се заплати сметосъбирането и сметоизвозването до Суходол, миенето и метенето на булеварди, улици, тротоари, площадки, спирки.

Средствата са предназначение и за  товаренето и извозване на едрогабаритни отпадъци до сметище „Враждебна", дезинфекцията на съдовете за битови отпадъци.

Бюджетните кредити ще се осигурят за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия по чл. 1, ал. 2, т. 4.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г.   

На оперативното си заседание министрите изслушаха доклад на председателя на Кризисния щаб Тодор Модев за предприетите през изминалата седмица действия. Те му възложиха още на днешното заседание на Щаба да бъдат извършени необходимите разчети за обезщетяване на ангажираните с почистването фирми.

Междувременно стана ясно, че Върховният административен съд ще разгледа искането за спиране на предварителното изпълнение на решението на МС за неотложни мерки за преодоляване на кризата в София.

Припомняме, тя беше обявена на 9 април. В резултат беше създаден и Национален кризисен щаб, който да се заеме с дейностите около сметосъбирането и почистването на столицата. 

Сред аргументите на кабинета за обвяването на кризисна ситуация в столицата бяха, че липсва адекватно депо за депониране на отпадъците, адекватни технологии за разделно сметосъбиране, както и цялостна стратегия за решаване на проблемите боклука в София. 

Четири дни по-късно Столичният общински съвет единодушно реши да обжалва решението на Министерски съвет за обявяване на кризисно положение.