През следващата година МРРБ ще получи над 400 млн. лв. повече за изграждане на нови пътни отсечки и преодоляване на проблемите със свлачищата по републиканската пътна мрежа, като 110 млн. лв. от тях са за текущи ремонти и поддържане на пътищата. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред Канал 3.

Тя подчерта, че пътната безопасност е елемент от ремонта на всяка пътна отсечка и от строежа на магистралите.

При ремонта се подменят мантинели, знаци, полага се хоризонтална маркировка. Само през тази година са възложени приблизително 1744 км маркировка, 1421 км мантинели и около 15 800 пътни знака, посочи Аврамова в отговор на твърденията, че не се отделят средства за пътна безопасност. Всички пътища, които пускаме в движение след ремонт, са с подобрена безопасност и изцяло нова маркировка и мантинели, коментира тя.

Работи се усилено по автомагистрала "Хемус", която трябва да бъде завършена през 2024 г. Въпреки пандемията, строителният бранш и заетите в държавната администрация не са спирали работа. Работи се също по вертикалната връзка Видин-Ботевград, по автомагистрала "Европа".

"Работим не само за магистралите, в ремонт са 986 км републикански пътища", допълни министърът.