Червена атака на вътрешния министър Валентин Радев спретна социалистът Красимир Янков. По време на парламентарния контрол той го засипа с въпроси. Червеният депутат поиска отговор за мерките за установяване и задържане на лица, подпомагащи незаконното преминаване през България на граждани от трети страни.

Какви са мерките на МВР за установяване и задържане на лица, участващи в мрежа, канал или самостоятелно, подпомагащи незаконното преминаване през България на граждани на трети страни? Колко са задържаните и колко са обвиняеми по материали на МВР от началото на годината", интересува се социалистът.

За първите 5 месеца на годината досъдебните производства по чл. 280 и чл. 281 от НК са 92, отговори вътрешният министър. Иначе ведомството се хвали със 171 обвиняеми трафиканти и 132 осъдени.

Известно е, че повечето от пристигналите в Европа мигранти са били подпомагани от така наречените каналджии, призна Радев.

Янков захапа министъра и за видеонаблюдението по границата с Турция. Оказва се, както стана ясно от отговора на министъра, че има места, на които интегрираната система за видеонаблюдение е с изтекъл срок на поддръжка. Тече обаче обществена поръчка.

Социалистът попита Валентин Радев ще има ли оптимизация на управленската система в силовото ведомство. Според Красимир Янков Валентин Радев управлявал МВР по модела на Румяна Бъчварова.