Депутатите приеха на първо четене антитерористичния закон със 133 гласа „за”, 5-ма „против” и 14 „въздържал се”.

Освен това народните представители удължиха с 14 дни срока за предложения между първо и второ четене.

Законът дава право на министъра на вътрешните работи да преценява нивото на заплаха от терористичен акт. По време на обсъждането председателят на вътрешната комисия и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обоснова необходимостта от подобна нормативна уредба с променящата се среда за сигурност в региона на Близкия Изток и Европа.

„Нашият ангажимент да противодействаме ефективно на потенциалните заплахи за сигурността на страната и разбира се да ограничим възможността за подготовката на извършване на терористичен акт“, заяви Цветанов.

Службите ще гонят терористи и с личните ни автомобили

Службите ще гонят терористи и с личните ни автомобили

Парламентът се зае с антитерористичното законодателство

Оказва се, че в Европа има изготвено подобен тип законодателство. Според Цветанов можем да противодействаме като направим законодателство, което да защити правата на хората и да даде възможност да противодействие на всички потенциални заплахи.

„Вие виждате, в момента говорим за ограничителни мерки, които ще бъдат само по изключение и те ще бъдат само за райони, които са засегнати или където предстои да се извърши или се подготвя терористичен акт“, каза Цветанов.

Той изтъкна, че тези мерки са необходими, за да се даде гаранция на службите, че те могат да си свършат работата.

„Самият факт, че се търси по-голямата оперативност, това не означава, че ще отидем в другата посока“, коментира Цветанов. Той бе категоричен, че сигурността и приоритет за цяла Европа и приоритет за всички развити демокрации.