Близо 18 часа - до малко преди 3:00 ч. през нощта продължи заседанието на Народното събрание, на което депутатите обсъждаха на второ четене промените в Изборния кодекс, обобщи БНР.

Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП прие окончателно текстовете в големите секции избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване, като за отпечатване на бюлетина от машинното гласуване ще се използва специализирана хартия с допълнителни защити.

Депутатите решиха ЦИК да дава достъп до изходния код на електронната система за машинно гласуване

Депутатите решиха ЦИК да дава достъп до изходния код на електронната система за машинно гласуване

В това число влизат още въвеждане на данни и изчисляване на резултата

Споровете "за" и "против" връщането на смесеното гласуване прераснаха в скандали, лични нападки, напускане на пленарната зала от депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", призиви за протести и заявката на ПП, че ако хартиената бюлетина се върне, няма да предложат правителство на малцинството с втория мандат.

Най-остри бяха споровете около връщането на хартиената бюлетина.

Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви: "Единствената причина ние да сме против хартиения вот е, че той в България се организира с чували - чували с пари и чували с фалшифицирани бюлетини".

С прегласуване върнаха смесено гласуване на местния вот и ПП и ДБ в зала

С прегласуване върнаха смесено гласуване на местния вот и ПП и ДБ в зала

Преправиха текстове, които Христо Иванов и Кирил Петков нарекоха "забележителен качамак"

Георги Свиленски от БСП, които са вносители на смесеното гласуване, подчерта: "БСП е "за "прозрачен, честен вот, осигурен по всякакъв начин. Защото проблемът, освен съмненията, които има, проблемът е и с отказа на български граждани да гласуват".

Депутатите направиха десетки окончателни гласувания. В залата беше отхвърлена идеята на "Демократична България" за преброителни центрове.

Район "Чужбина" се запази, но остава тепърва да се решава колко и откъде ще се разпределят мандатите.

Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

Останаха 40 заявления за разкриване на нова секция в чужбина, запази се 15-членният състав на Централната избирателна комисия, запазват се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласуване.

ПП и ДБ в един глас: Машинното гласуване беше убито

ПП и ДБ в един глас: Машинното гласуване беше убито

Забележителен качамак - или тежка аматьорщина, или целенасочен хаос

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

И още: Централната избирателна комисия ще предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори, записаха окончателно депутатите с приетите поправки в Изборния кодекс.

Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини, необходимо за въвеждане на нов тип машини.

Отделно парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на машини с оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Ива Митева: Наближават нови избори, смесеното гласуване е най-лошият вариант

Ива Митева: Наближават нови избори, смесеното гласуване е най-лошият вариант

Тя силно се надява промените в Изборния кодекс да не са реваншизъм, но будят сериозни съмнения

Разискванията продължават и през нощта. Мнозинството в парламента удължи пленарното заседание до окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс.

До 21:00 часа бяха гласувани едва една трета от предложенията в доклада.

Със 153 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" се записа окончателно, че отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става с преброяване на бюлетините от машинния вот.

Предложението на правната комисия резултатът да се отчита само след ръчно преброяване на бюлетини от машинното гласуване не подкрепиха от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които предложиха отделни редакционни поправки, които по същество изискваха към протокола за ръчното преброяване да се прилага и разпечатан протокол от машината. Предложенията им бяха отхвърлени.