От 23 ноември ще започнат срещите на експертните групи за изработване на програма за бъдещото управление. Самите групи ще бъдат 18 на брой и в тях ще участват по трима души от всяка страна.

Това се разбира от прессъобщение на пресцентъра на БСП, с което се съобщава за нова среща между съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и лидера на БСП Корнелия Нинова. В него се посочва и че Корнелия Нинова ще продължи срещите си с Кирил Петков за преговори за кабинет.

Самите работни рупи по сфери са: Енергетика, Икономика, Транспорт, Правосъдие, Здравеопазване, Образование, Електронно правителство, Земеделие, Вътрешна сигурност, Екология, Регионално развитие, Култура, Труд и Социални грижи, Туризъм, Национална сигурност, Спорт, Финанси, Международни отношения.

"Вярвам, че ще положим усилия да има редовно правителство и работещ парламент", написа и във фейсбук страницата си Корнелия Нинова.

Още тази седмица "Продължаваме промяната" преговаря с всички без ГЕРБ и ДПС

Още тази седмица "Продължаваме промяната" преговаря с всички без ГЕРБ и ДПС

Готови сме да бъдем първа политическа сила и да носим тази отговорност, увери Асен Василев

Припомняме, още преди излизането на официалните резултати от преброяването на гласовете от парламентарните избори, победителите в тях - от "Продължаваме промяната" направиха поредица от срещи с евентуалните си партньори в управлението - "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". Бе обявено, че срещите са предварителни, че ще бъдат сформирани такива работни групи, а окончателния преговорен процес дори ще бъде напълно публичен - ще се излъчва онлайн. 

Реално Кирил Петков и Асен Василев ще преговарят с ръководства в оставка - такива подадоха както съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, такава обяви и Корнелия Нинова. Има увереност обаче, че произведеното от преговорите ще бъде утвърдено и от евентуалните нови ръководства на съответните партии, които се очакват да се конституират едва в началото на следващата година.

От страна на "Продължаваме промяната" бе заявено намерение коалицията да се опре на подробно и със срокове споразумение по подобие на това в Германия.

Другият въпрос е с какво време разполагат партиите в новия 47-ми парламент за преговори. Президентът Румен Радев, който е кандидат и за втори мандат, заяви вече, че ще свика за конституиране Народното събрание възможно най-бързо, тъй като предстои изработване на Бюджет 2022. Това означава, че първото заседание на НС може да се състои още другата седмица, след като се очаква в неделя ЦИК да обяви точния списък от нови депутати. Вчера вечерта комисията утвърди разпределението на мандатите. 

Петков иска А отбор да управлява България и да е премиер, но е готов и да отстъпи
Обновена

Петков иска А отбор да управлява България и да е премиер, но е готов и да отстъпи

Днес започват разговорите с лидерите на партиите, ще се излъчват онлайн