Годината може да бъде обобщена с една дума - неадекватност. Това заяви пред bTV конституционният съдия Атанас Семов.

По негови думи 2020 е била много "шантава" година, белязана от четири ясни проблема.

"Това беше годината с най-висока смъртност на глава от населението след Втората световна война в България, беше година, белязана от невиждан корупционенн скандал, последван от безпрецедентни два акта на ЕС, свързани с корупцията у нас - доклада и резолюцията. И накрая - скопената ни позиция по отношение на Скопие", отбеляза той.

Според Семов цялата управленска неадекватност в продължение на десетилетие тази година е била събрана във фокус по отношение на мерките срещу коронавируса.

Той заяви, че не само че нямаме успешна битка с корупцията, но изобщо нямаме битка.

У нас корупцията на властта се транформира във власт на корупцията, подчерта Семов и допълни, че безпрецедентната по негови думи европейска реакция на българската корупция съвсем ясно е показала, че България е дефектна държава, която трябва да бъде изтеглена от производството, за да бъде ремонтирана. В отговор обаче от България се чуло Мата Хари и КГБ - никакво признание за слабостите, нито виждане как да бъде решен проблемът.

Със снимките от спалнята на Борисов олигархията го атакувала с методи на КГБ

Със снимките от спалнята на Борисов олигархията го атакувала с методи на КГБ

Това твърди той пред авторитетен германски вестник

Семов заяви, че българският политически механизъм съществува заради облагите от властта, затова според него е необходим съвсем различен подход към държавността, политическата класа и към механизмите на управлението.

По думи на конституционния съдия тази година сме станали свидетели на безпрецедентна в историята ни гавра с конституционализма и на трансформация на публичната власт в персонална по начин, несъвместим с никаква представа за европейска нормалност.

По тази причина той настоя догодина, когато не изключва да има три пъти избори, те да бъдат проведени по абсолютно законен начин - т.е. чрез машинно гласуване. Ако не се вземат всички мерки, има опасност не просто да бъдат касирани изборите, а да бъде касирана демокрацията, предупреди Семов.

По негови думи големият въпрос е дали ще отрежем механизмите за манипулация на изборите, усещане за което сякаш създава машинното гласуване.

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

"За" гласуваха само 111 депутати, а за да мине проектът трябват 160

Той заяви, че у нас изборният процес ражда диктатура на посредствеността и именно от това трябва да се освободи страната ни.

Според него на България е необходим съвършено нов тип управление, почиващо на безспорен професионализъм. В обществения живот калинката показва само пътя на разрухата, предупреди Семов.

Той заяви, че отговорността изисква да не се допуснат причини за касиране на изборите. Не изключи да има атакуване на вота, но настоя да се вземат всички мерки да се осигурят машините, така че да може да се проведе масов и качествен вот.

Относно ситуацията със Северна Македония Семов заяви, че сме направили поредица от тежки грешки.

Ние се озовахме в положението на Спящата красавица с чифте пищови - 30 години проспахме от признаването на македонската държава, не направихме нищо, за да помогнем на този народ за да се отърси от модифицирането на истолическата памет, проспахме и трите години след подписване на Договора, в който имаше грешки с признаването на езика и идентичността, и решихме да се правим на герои, като извадим на европейската маса темата за присъединяването на държавите от Западните Балкани, неготови за членство, след което отново не придвижихме напред въпроса и накрая ги спряхме за членство", обобщи ситуацията той.

Захариева: Северна Македония не оценява приятелските ни действия

Захариева: Северна Македония не оценява приятелските ни действия

Договорите се подписват, за да се спазват, напомня Джамбазки

По негови думи Европа "ни се чуди на акъла". Според него единственото, което сме постигнали, е, че сегаи онези, които не са били с достатъчно антибългарска нагласа, вече са антибългарски настроени.

Относно мерките на правителството по отношение на коронакризата Семов заяви, че сме седнали от два стола на земята - нито сме спасили хората, нито сме спасили икономиката.

"Пилеят се пари за неспешни разходи в държавата, а нямаме пари за масово тестване. Не показахме елементарна преценка за това кое е важното и кое - маловажното", изтъкна той.

По негови думи трябва да се помогне на хляба, а не на лимузината, тъй като няма бизнес без работещи хора.