През миналата година от Държавната агенция за закрила на детето са извършени 215 проверки. Това е 2 пъти повече в сравнение с 2007 година. проверките са по жалби и сигнали.

Обработени са 1414 преписки, образувани по сигнали, жалби и предложения.
Освен това са проведени 929 консултации на граждани и институции. Отделите "Закрила на детето" са работили по 3102 случая по превенция на изоставяне на деца, от тях успешно са приключили 1218.

91 деца са настанени в приемни семейства, се посочва в отчета на агенцията, представен в Министерски съвет.

През миналата година са разкрити 14 нови центъра за обществена подкрепа, 5 защитени жилища, 13 дневни центъра за деца с увреждания и 2 нови центъра за работа с деца на улицата.
Приоритет на Националната програма за закрила на детето за 2009 година са намаляване на детската бедност, подобряване здравето на децата и достъпно образование.

Кабинетът предвижда старта на проект за социално включване, насочен към деца между 0 и 7 години. Той обхваща периодът 2009-2013 и е на стойност 40 милиона евро.

Министерски съвет планира и разработването на механизъм за проследяването на записването и движението на децата в образователната система. Ще се развиват образователни услуги, чиято цел е връщане на децата, отпаднали от училище.

Правителството планира разширяване на профилактиката сред децата. Ще се реализират програми за здравословно хранене и начин на живот.

Децата ще бъдат информирани за техните права. През следващата година ще продължат мерките за защита на децата от всякакви форми на насилие.

С програмата, според МС, ще се създадат условия за ефективни превантивни действия, цялостен мониторинг на грижите за децата и по-добър контрол върху спазването на международните стандарти за добро отглеждане на дете.