330 милиона лева дава властта за безплатен транспорт за деца и пенсионери през 2024 година. Това обяви на брифинг в Министерски съвет (МС) транспортният министър Георги Гвоздейков.

141 милиона лева са предвидени за намаление на картите за пътуване в обществения транспорт. 188 милиона лева са за субсидиите на градския транспорт в междуселищните транспортни връзки, поясни той. Държавата вече ще субсидира три, а не както досега  две транспортни връзки между селищата в слабонаселените планински и гранични райони.

Деца до 14 навършени години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Децата до 7 години ще пътуват безплатно по междуселищния градски транспорт. Студентите ще пътуват с 50% намаление.

Продължава мярката за по-евтин градски и междуселищен транспорт

Продължава мярката за по-евтин градски и междуселищен транспорт

Помощта ще обхване цялата следваща година

С 50% се намалява задължителното намаление на картите за пенсионери за градски транспорт и междуселищни линии. Добавена е нова група правоимащи лица, по думите му, а именно лица с намалена трудоспособното до 70%- намалението за тях е 20%. Намалението влиза в сила от 1 февруари 2024.

МС призовава местната власт да актуализира нормативните си документи и тарифи и да публикува настоящите промени за обществено обсъждане. Тези, които са си купили годишни карти, ще могат да си ги преиздадат.

Служители в градския транспорт от цялата страна започват протестни действия

Служители в градския транспорт от цялата страна започват протестни действия

Те настояват за повишаване на трудовите възнаграждения