Мораториумът върху цените на енергоносителите помогна на битовите потребителите. Тази позиция изрази пред депутатите министърът на икономиката Корнелия Нинова по време на блиц контрола. До днес помощта за бизнеса е била 250 лева на мегаватчас. От днес тя се увеличава. Мярката 60/40 помогнала на бизнеси и тя продължава, по думите на министъра.

4 милиарда лева стигнаха до икономиката и домакинствата за няколко месеца, както се похвали Нинова. Тя акцентира и върху борбата със спекулата. Не малко усилия положило правителството за борба със спекулативните цени. Освен това от днес влизат нови мерки за увеличаване на средства за отглеждане на дете, ръст на минималната заплата, безплатни детски градини и др.

Не виждаме стратегия какво смята да прави правителството за ценовото овладяване, критикува Петър Чобанов от ДПС. В Европа се говори за интелигентен расте и за интелигентно овладяване на инфлацията, по думите му. ДПС не вижда интелигентно решение за овладяване на инфлацията. Чобанов не е съгласен, че кабинетът е овладял спекулата. Корнелия Нинова посочи, че Европа вземали далеч по-строги мерки от нас.

Моля по-спокойно и по-аргументирано, призова тя депутатите. Анализираме и правим това, което е най-добро за българския народ, увери икономическият министър.

Румен Радев: Щом мораториумът пада, правителството трябва да е готово с решение

Румен Радев: Щом мораториумът пада, правителството трябва да е готово с решение

Мораториумът върху цените на тока и газа беше необходимо време за събиране на анализи и отчет