42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап се обучават присъствено от днес. Това докладва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

По данни на министъра близо 2900 паралелки у нас вече се обучават присъствено в резултат на вчерашната заповед на министъра на здравеопазването. Той посочи, че общо 460 000 деца посещават класните стаи, а 260 000 учат онлайн от разстояние. Отделно има 240 000 деца в предучилищна възраст, които посещават детските градини.

Премиерът беше категоричен, че присъственото обучение е от огромно значение за учениците.

Относно ваксинацията той заяви, че е важно процесът да върви максимално бързо. Ваксината е нашето оръжие и трябва скоро да се връщаме към нормалния живот, това го очакват от нас хората, посочи Борисов.

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че продължава регулярната доставка и разпределение на ваксините в страната. По негови думи за последните 4 дни страната ни е получила близо 60 000 дози, а до края на февруари се очакват още 240 000 дози.

От утре всички ученици в малки училища влизат в клас

От утре всички ученици в малки училища влизат в клас

От пети до дванадесети клас

Кирилов посочи, че вече има и прогноза от трите компании за доставките през март - очаква се те да бъдат над 500 000 дози, което ще позволи да бъде ускорена ваксинацията. Според него има реален шанс до средата на годината да има 5 разрешени за употреба ваксини, на базата на което има прогнози и за възможния брой ваксинирани лица до средата на годината.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пък заяви, че са заделени ваксини за изборната администрация, така че да бъде осигурено нормалното протичане на изборите. Относно новите видове коронавирус той съобщи, че за миналата седмица от изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести 98 случая 68 са с доказания нов вид на вируса от Великобритания.

Директорът на "Пирогов" Асен Балтов заяви, че има готовност болницата да отвори допълнителни места за ваксинация, както и да осигури мобилни екипи.

Въртележка за учениците в класните стаи

Въртележка за учениците в класните стаи

В моловете малолетните и непълнолетните само с придружител

От своя страна социалният министър Деница Сачева информира, че плавно продължава ваксинацията в областта на социалните услуги, като в София тя вече е приключила. По нейни данни над 1 млрд. лв. са разплатени на бизнеса по мерките на Министерството на труда и социалната политика за запазване и създаване на заетост.

По мярката 60/40 вече са платени 831 милиона лева. В секторите хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са запазени 30 000 работни места, като до края на 2020 г. са изплатени 117 милиона лева. Сачева съобщи и че по мярката 75/0 за затворени бизнеси са подадени 9384 заявления от работодатели за 47 945 работници и служители. По тази мярка до момента са платени 20 200 000 лева за 43 215 служители.

Тя напомни, че парламентът е приел допълнителен текст в закона за мерките, с който 90 работни дни се считат за неплатен отпуск и за осигурителен стаж, така че хората няма да загубят своите права, независимо че остават затворени и през февруари. Сачева подчерта и че е бил приет текст, с който изплащаните от държавата средства по антикризисните мерки да не могат да бъдат взимани от частните съдебни изпълнители.

Твърдо против ваксините са 20% от учителите

Твърдо против ваксините са 20% от учителите

25% от родителите искат децата им да бъдат тествани

По мярката "Заетост за теб", с която се разкриват нови работни места за безработни, са платени 10 300 000 лева за 2587 работодатели и в момента са наети 10 692 безработни. За всяко семейство, чиито децата учат дистанционно и е кандидатствало за помощ, средно са отпуснати по 900 лева. До момента подадените заявления са 51 550, изплатени са над 30 милиона лева на 35 700 семейства, отчете Сачева.

Тя докладва още, че за последните 30 дни до бизнеса са стигнали около 120 милиона лева, като 50 милиона лева от тях - през Българската банка за развитие за гарантиране на безлихвени кредити, предимно за физически лица. Останалите 70 милиона лева са изплатените по Оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност", които са стигнали до бизнеса през мярката, реализирана чрез НАП, както и по процедурата за микрофирми и отделно само за транспортни фирми.