Седем хиляди избиратели от област Бургас са отпаднали от списъците за гласуване на изборите за евродепутати заради принципа за уседналост.

Това каза днес на пресконференция председателят на РИК в морския град Евгени Мосинов, цитиран от БТА.

Той добави, че след изчистване на списъците броят на имащите право на вот в областта са 363 240 души.

От тези 7 хиляди отпаднали половината са в община Руен, където населението е етническо. В тази община избирателите са 24 087 на брой.
В най-многолюдната община Бургас право на вот имат 187 730 души.

Пресконференцията на РИК бе свикана по повод изтичането днес на срока за назначаване на секционните избирателни комисии/СИК/. В област Бургас този процес е приключил във всички общини, каза Мосинов.

Общият брой на членовете на всички СИК е 4 892. В две от общините има представители на ГЕРБ в комисиите. Това са Приморско и Малко Търново.

На 2 май представители на ЦИК ще проведат обучение на членове на СИК за изборния ден. Като основен проблем се очертава съвпадението на вота за евродепутати с абитуриентските балове, каза още Мосинов.

Той добави, че ще инициира среща на 2 май с кметовете на общините в областта, за да обсъдят ситуацията. Много от абитуриентите се събират в дворовете на училищата, а в същото време тези сгради ще бъдат запечатани на 19 май след внасяне на изборните книжа и бюлетините. Очаква се кметовете да издадат и своите заповеди за забрана за употреба на алкохол в изборния ден.
Решението на въпроса с баловете ще бъде оповестено след предвиденото обсъждане.