Президентът Румен Радев е много близо до спечелването на изборите на първи тур. Това сочи проучване на агенция "Медиана", проведено сред 957 души между 4 и 8 ноември.

Според агенцията това, което може да прати президентските избори на балотаж, е основно изборната активност (съгласно закона, за да има избор на първи тур, пред урните трябва да отидат поне 50% от избирателите по списък, или над 3,35 млн. души).

Към момента изборната активност се очертава около 3.2 -3.3 млн. избиратели. Все още обаче близо 30% се колебаят дали и за кого да гласуват.

При евентуален балотаж съперник на настоящия президент Румен Радев (48,3%) ще е Анастас Герджиков (25,6%). Трети е Мустафа Карадайъ (10,3%), а четвърти - Лозан Панов (8,1%). Независимо от възможните преливания на гласове към Анастас Герджиков на втори тур обаче фаворит на тези избори е Румен Радев, посочва "Медиана". При балотаж той би получил 65,5% подкрепа от гласуващите, а Герджиков - 35,5%.

Повече ще гласуват за народни представители, отколкото за президент

Повече ще гласуват за народни представители, отколкото за президент

Шест партии и балотаж, засичат прогнозата на "Тренд"

От "Медиана" отчитат, че симпатизантите на ГЕРБ (25,4%) са силно мобилизирани и консолидирани и тяхната партия е първа - с 8% дистанция от следващите. "Продължаваме промяната" (17,3%) продължава да нараства и да привлича симпатизанти, но оставащото време до изборите едва ли ще й стигне да стопи разликата с ГЕРБ. БСП засега са трети с 15,6% в остра конкуренция с партията на Кирил Петков и Асен Василев за второто място. ИТН, ДПС и Демократична България воюват за четвъртото място и са с близки проценти - съответно 12,2%, 10,6% и 9,7%. Шанс за парламента има и "Изправи се БГ. Ние идваме!" - 4.2 %.

Според агенцията обаче независимо че ГЕРБ е най-силната партия, към момента не изглежда възможно тя да се върне във властта. Освен чисто партийните сметки (за възможни коалиции), на този етап тя е обществено неприемлива като управляваща партия. За връщането й във властта са едва 21% от избирателите, докато 51 % искат управление без ГЕРБ.

"Медиана" прогнозира, че формирането на правителство ще бъде трудно. Данните засега показват, че за целта ще е нужно формирането на поне 4-партийна коалиция, като всяка от партиите в тази коалиция ще бъде в състояние да торпилира създаването на управляващо мнозинство и стабилно правителство.

анкета

За трети път през 2021 – как гласувате?

Виж резултати

ГЕРБ/СДС 29.2%

БСП за България 9.1%

Има такъв народ 4.7%

Демократична България 7.1%

ДПС 1.3%

Изправи се! Ние идваме 2.9%

Продължаваме промяната 20.3%

Възраждане 20.4%

ВМРО 1.5%

Друг 3.5%