През януари излезе първият доклад за мерките срещу фалшивите новини, който обаче показва недостатъчни резултати. Това коментира еврокомисарят за цифровото общество Мария Габриел пред БНТ.

По думите ѝ, държавите имат ясен ангажимент от страна на социалните мрежи по отношение Кодекса за борба с дезинформацията. Европа ще осъществява ежемесечен мониторинг на прозрачността на политическата реклама, фалшивите акаунти, боровете, спонсорираното съдържание.

Евроизборите са тест за демокрацията заради фалшивите новини според Габриел

Евроизборите са тест за демокрацията заради фалшивите новини според Габриел

Партиите да могат да използват данните на гражданите само с тяхно съгласие, иска тя

"Информацията не познава граници", затова по думите на еврокомисаря докладът трябва да е на разположение на всички държави членки.

Когато говорим за политическа реклама, трябва да си даваме сметка, че политическо съдържание не е само поръчано от политически партии, обясни Мария Габриел. За първи път този месец Google е дал повече конкретика - премахнати са над 46 000 фалшиви рекламни профила и има разбивка по страни. С висока активност се оказват страни като Великобритания, Естония и Румъния.

Дезинформацията засяга всеки от нас - от най-младите до най-възрастните, като по думите на еврокомисаря 75% от младите хора между 15 и 24 години не различават фалшивата от истинската новина.

Габриел и ЕС искат повече усърдие от интернет гигантите срещу дезинформацията

Габриел и ЕС искат повече усърдие от интернет гигантите срещу дезинформацията

Ако усилията им са незадоволителни, може да ги очакват регулации

Между 18 и 22 март ще се проведе Европейска седмица на медийната грамотност. Целта е да се даде видимост в рамките на седмица на добрите практики, на ангажиментите, акцентира Мария Габриел.

Координационна група по киберсигурност между държавите членки работи за съгласуване на добри практики. Създадена е такава група и за европейските избори, където е реално време се симулира кибератака между държавите членки и институциите на ЕС, за да се проследят реалните действия, ако Съюзът бъде застрашен в мрежата.

Предстои по време на дигитална среща на върха в Белград през април шестте държави от Балканите да подпишат ново регионално споразумение. Настоящото споазумение обхваща 4 държави за момента, а трябва да са 6, за да стартират промените за намаляване на международните телефонни разговори. Юли е оптимистичният срок споразумението да влезе в сила.

"Не е време за теории", Мария Габриел се бори с дезинформацията

"Не е време за теории", Мария Габриел се бори с дезинформацията

За да гарантира информацията, ЕК създава независима мрежа на проверители на факти

Мария Габриел успокои, че YouTube платформата няма да изчезне. По никакъв начин ползвателите няма ада бъдат ощетени. Европа не може в тази цифрова трансформация да продължава да носи печалба на други и творците да не са подкрепени, настоява Мария Габриел.

54% от регистрираните българските общини са получили ваучери в инициативата за безплатен интернет на обществени места като болници, библиотеки, паркове. Посланието според еврокомисаря е за повече свързаност, бърз достъп до интернет, който да води до по-добра комуникация и по-добри продукти.