През 2018-та 8-ма симфония от Малер ще звучи в зала "България" в изпълнение на 480 музиканти. Събитието ще се финансира през програма "Култура" и е в синхрон със заявените приоритети, свързани с председателството на България на съвета на ЕС догодина.

100 хил. лв. повече, за да спортуват юношите в София

100 хил. лв. повече, за да спортуват юношите в София

За "София - европейска столица на спорта" принципът е "пари няма - действайте"

Венцислав Мицов коментира, че е удовлетворен от въпросното решение. За читателите на news.bg Мицов сподели: "Самият факт е страхотен. С интерес очаквам това събитие. Ще си купя билет и призовавам всички да побързат, защото в зала България няма много места".

8-ма симфония на Малер е в Топ 10 на най-великите симфонии в класацията, изготвена от BBC. Очаква се грандиозният спектакъл да се състои на 28 юни 2018 г. Тогава ще се съберат двата най-големи столични оркестъра - този на БНР и Филхармонията.

Мицов коментира, че за съжаление България си няма концертна зала, в която могат да се случват големи класически концерти. "Арена Армеец" не е подходяща, а зала 1 на НДК няма подходяща акустика. Остава зала "България", която обаче, не е направена за толкова много изпълнители. "Така че, ще има хорове и по балконите. Тази симфония е много интересна. Изпълнявана е само два пъти в България до момента и е много подходяща за това, което се случва догодина. Като музикант съм изключително доволен, че това се случва. Това е сравнимо с изпълнението на Военния реквием на Британ миналата година", коментира още Мицов.

И тази година Група 5 ще умува дали да подкрепи бюджета на СО

И тази година Група 5 ще умува дали да подкрепи бюджета на СО

Мицов: Работата в общинския съвет като участие в шоуто на Къци Вапцаров

Като заместник-председател на ресорната комисия по култура в Столичния общински съвет Мицов коментира, че ще инициира създаване на квота за дебют на млади изпълнители, които да получават финансиране по програмата, тъй като програмата според него става прекалено експертна по отношение на писането на проекти.

По думите му това се отразява на средната възраст на хората, които печелят финансиране и поради тази причина Мицов заяви, че би било добре да бъдат определени квоти за млади изпълнители и за дебют.

Според него е добре да се обмисли и отделянето на музиката от сценичните изкуства, както и задължително участие в безплатните обучения за писане на проекти. "Има какво да поработим в това отношение", констатира Мицов. Освен това във връзка с председателството той посочи, че очаква работна група към заместник-кметът по култура Тодор Чобанов да изготви предложение за регулация на местата за уличните музиканти. Темата бе повдигната покрай обсъждането на промените в Наредба 1 за обществения ред. Очаква се именно в нея да бъде урегулиран въпросът на кои места могат да се разполагат уличните музиканти и мястото на съвременните представители на Street Art.