АБВ иска България незабавно да отмени договора за F-16 и да насочи 2.5 млрд. лева за справяне с кризата. "Ситуацията в европейски и световен мащаб е катастрофална. Мерките в България са радикални в условията на извънредна ситуация. И радикализмът цели спасяването на човешки животи и ограничаване разрастването на пандемията", обясняват те.

Според тях, "до този момент в икономиката ни не е постъпила нито стотинка, а правителството ни иска 10 млрд. кредит".

АБВ иска незабавно свикване на НС и отмяна на договора със САЩ за закупуването на самолети F-16, "които ще получим евентуално през 2024 година и ще поддържаме до 2027". ПП АБВ настоява 2,5 млрд. лева да бъдат насочени незабавно към опазване здравето на българите и към помощ за българската икономика.

Според партията, "в договора изрично е предвидена възможност купувачът да отмени изпълнението му изцяло или да заличи отделни точки. Народното събрание е в правото си да отмени незабавно изцяло договора, държавата ни да изтегли дадените вече 2,5 млрд. лева, да ги насочи към спасяването на живот на българи и към спасяването на българската икономика. Също радикална стъпка, но стъпка, която ще покаже на българите, че имат държава. И нашите партньори и приятели от Съединените щати трябва да ни разберат и да ни подкрепят в това решение.

Договорът с Lockheed Martin е до 2027 г. с три години поддръжка, обясняват от МО

Договорът с Lockheed Martin е до 2027 г. с три години поддръжка, обясняват от МО

Първите 2 самолета пристигат 2023 г., поселдните 2 през 2024 г.