Обявен е договорът между Lockheed Martin и ВВС на САЩ за производство на самолетите F-16 Block 70 за българските ВВС, съобщава Министерство на отбраната отговор на множество журналистически въпроси.

Обявеният срок за изпълнение на договора е януари 2027 г. и съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г.

След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 година.

Уорлик: Смятам се за истински приятел на българо-американските отношения

Уорлик: Смятам се за истински приятел на българо-американските отношения

Той отново е у нас - като консултант за Ф-16

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с емитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Припомняме също, че заради покупката на осемте изтребителя България емитира нов дълг от 700 милиона и 600 хиляди лева от началото на годината до 29 юли 2019 г.

МС открива сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк заради Ф-16

МС открива сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк заради Ф-16

Министрите очакват доходност от парите ни

Вицепремиерът Красимир Каракачанов оцени ветото на президента като излишно.

Експертът по национална сигурност Славчо Велков коментира, че Ф-16 е най-добрият самолет, който България не може да си позволи.

На 31 юли САЩ публично поздравиха България и Борисов за Ф-16. След това на Министерски съвет Борисов също поздрави министрите за сделката за изтребителите.

На 29 юли 200 милиона лева дългови книжа бяха продадени през деня при рекордно ниска доходност за облигации със срочност 10 години и половина - 0,32 на сто.

Заради договора със САЩ за придобиването на самолетите бюджетът беше актуализиран от депутатите на 19 юли.

Lockheed Martin: Самолетите летят, а за радари да каже правителството

Lockheed Martin: Самолетите летят, а за радари да каже правителството

Сделката е прозрачна и засилва стратегическо партньорство с България