Няма разлика нито в характеристиките на самолета, който България ще получи, нито в оборудването. В процеса на договаряне на цената не са променяни технически параметри.

Това заяви на пресконференция директорът на "Международно развитие на F-16" в американската компания Lockheed Martin Джеймс Робинсън.

Проектът засилва и българо-американското стратегическо партньорство, изтъкна Робинсън.

По думите му процесът е абсолютно прозрачен и от гледна точка на българското правителство, и от страна на САЩ. Договорът отговоря на нуждите на България, категорични бяха от американската компания. Парите за покупката на целия пакет скоро ще бъдат в сметката на Федералния резерв на Ню Йорк, убеден е Робинсън.

САЩ публично поздравиха България и Борисов за F-16

САЩ публично поздравиха България и Борисов за F-16

Способни, оперативно съвместими самолети на НАТО, с боеприпаси и оборудване

За ъпгрейда на радарите не е ясно дали САЩ ще помогне на България, това е решение на правителството, а България сериозно се е заела с модернизацията на отбраната.

Ние сме само съюзник, ние предлагаме подкрепа, но решенията се взимат тук, коментира Робинсън.Като дойдат самолетите, ще са напълно оперативно способни и могат да летят, категоричен беше той.

Той обяви още, че в България Lockheed Martin предстои да произвежда и дронове. В програмите за участие на българската промишленост трябва да се установи какви са нуждите на ВВС. Все още не се знае какви ще са типовете летателни апарати.

Депутатите актуализираха бюджета заради изтребителите

Депутатите актуализираха бюджета заради изтребителите

Да осигурят 2.1 млрд. лева

F-16 се използва в 29 страни като Словакия, Румъния, Гърция и други партньори от ЕС и НАТО.

В България ще летят най-напредналите модели на бойния самолет - блок 70 в НАТО и в света. Припомняме, че най-големите качества на този модел изтребители са пълни възможности "земя-въздух" и въздух-въздух. Самолетите имат 12 000 часа сервизен живот.

Производството на първия изтребител ще бъде през декември 2022. Ще се предостави възможност за обучения на летците ни в Гринвил, Южна Каролина. Те трябва да приключат до 2023 година. Целта е след като F-16 се влее в българските военновъздушни сили, пилотите да са напълно подготвени да летят с него.

С вноса на тези самолети внасяме опит и умения, вярва шефът на международния отдел в Lockheed Martin.

Договорите и законите за Ф-16 минаха

Договорите и законите за Ф-16 минаха

Президентът няма да налага и вето върху отпадането на машинното гласуване

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

Румен Радев блокира с вето договорите за F-16

Румен Радев блокира с вето договорите за F-16

Острите спорове в НС показват, че не е постигнато общствено съгласие

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов оцени ветото на президента като излишно. 

Експертът по национална сигурност Славчо Велков коментира, че Ф-16 е най-добрият самолет, който България не може да си позволи. 

На 31 юли САЩ публично поздравиха България и Борисов за Ф-16. След това на Министерски съвет Борисов също поздрави министрите за сделката за изтребителите. 

Отхвърлиха ветото на Румен Радев върху сделката на F-16

Отхвърлиха ветото на Румен Радев върху сделката на F-16

Със 128 гласа Народното събрание гласува повторно ратификацията на договорите