Допълнителни и неясни разходи има в сделката за Ф-16. Това заяви Славчо Велков, експерт по национална сигурност пред Нова телевизия.

Не се говори за митата, а те ще са около четвърт милиард лева, обясни още той след вчерашните дебати по ветото на президента Румен Радев върху четирите договора за покупка на осем изтребителя Ф-16.

Това е най-добрият самолет, който България не може да си позволи, обясни Велков. Самолетът ще умножава разходите в бъдеще. Плащаме празен чек, критикува бившият депутат от БСП. 

Христина Вучева: 2 млрд. лв. за новите изтребители Ф-16, са "загубени пари"

Христина Вучева: 2 млрд. лв. за новите изтребители Ф-16, са "загубени пари"

Икономическа неграмотност е увеличаването на дефицита за осемте

Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната поясни, че мита ще има ако страната ни реши. Боеприпаси може да си купим, когато ни трябват.

Кафеварка на Румен Гечев не лети с претоварвания, стана ясно от коментара му.

Припомняме, вчера социалистът обясни, че една кафеварка има по-голяма гаранция в сравнение със самолета, който ще купим.

Това е най-добрият изтребител, който можем да си позволим, подчерта Тагарев. Цената била съотносима с цената на шведските изтребители "Грипен".

Тагарев е притеснен дали президентът ще наложи вето върху актуализацията на бюджета, свързана с разходите по сделката. Опасността идва от това да се забави сделката. До 31 юли трябва да платим парите по сделката. По-изгодно е да платим накуп, смята Тагарев. 

Ветото за Ф-16 беше излишно, оцени Каракачанов

Ветото за Ф-16 беше излишно, оцени Каракачанов

Ако попитате хората, ще знаят повече за изтребителите, отколкото за култура

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ. 

Можем да оспорим сделката за Ф-16 само пред арменския поп

Можем да оспорим сделката за Ф-16 само пред арменския поп

Румен Гечев: Гаранциите ще отлетят като щъркели на есен