АБВ ще поиска спешна среща с БСП, в която да бъде представено разбиране за приоритетите в общата работа на формациите в коалиция "БСП за България". Това заяви председателят на АБВ Румен Петков.

Партията ще предложи и експертно участие в групите, които се формират при преговорите за структуриране на парламентарно мнозинство и бъдещо правителство.

От АБВ посочват, че сред водещите приоритети са съдебната реформа, здравеопазване, образование, култура и историческо наследство, енергийна сигурност, състояние на местните органи на самоуправление и взаимоотношенията ни със Северна Македония.

Зафиров: Нинова ще води преговорите, оставката не може да бъде оттеглена

Зафиров: Нинова ще води преговорите, оставката не може да бъде оттеглена

Според зам.-председателя на БСП подаването на оставката е станало рано

Петков определи резултата за левицата от изборите като катастрофален и изрази безпокойство от ниската избирателна активност. Според него той се дължи на огромния срив на доверие от странна на избирателите, особено с оглед на безуспешната дейност на предходните два парламентарни състава.

Фактът, че в голямата си степен българските граждани не излязоха да гласуват плаши, изтъкна той и допълни, че това задължава особено парламентарно представените политически сили към незабавни усилия за генерална промяна в атмосферата.

Петков настоя незабавно да бъде стартиран анализ на Изборния кодекс и изборните правила, защото с тях се правели различни спекулации, които после се плащат от гражданите.