От АБВ настояват да има пряка доставка на руски газ за България и за останалите страни от Европа. Затова призова лидерът АБВ Румен Петков на брифинг в централата на партията.

По думите му не е нормално Европа да си купува руски газ от Турция.

Петков припомни, че бившият премиер Иван Костов (1997-2001 г.) е подписал престъпен договор, с който са били продадени "Мини Марица-изток 1" и "Мини Марица-изток 3", с което на практика е бил заложен двойният стандарт, унизявайки "Мини Марица-изток 2".

До миналата година, съобразно "престъпния договор", който бе подписан, българската страна е доплащала на американските марици около 600 милиона лева годишно, изтъкна шефът на АБВ и добави, че очакванията на енергийните експерти са, че догодина доплащанията ще бъдат над 900 милиона лева.

"Турски поток" влиза в България през 2020 година според руското издание "Комерсант"

"Турски поток" влиза в България през 2020 година според руското издание "Комерсант"

"Турски поток" ще следва маршрута на замразения "Южен поток"

"Тез пари се плащат за един договор, за който няма никакво съмнения как брутално удря джоба на българския гражданин. Договорът има очевидна държавна помощ, защото това е договор, с който България е поела ангажимент да заплаща цената на вредните емисии", обясни Петков.

От АБВ се заканиха, че ще искат следващия европарламент да наложи на Европейската комисия принципно решение, с което да се разреши неравнопоставеността между енергийните производители.

От своя страна зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева посочи, че за партията гарантирането на енергийната сигурност и просперитет на страната е въпрос на осъзната цялост и необходимост. АБВ приветства идеята за диверсификация, то когато тя бъде направена на принципите на конкурентните правила и най-вече в интерес и защита на народа.

Активното действие и бездействие на различните институции доведе до много голямо увеличение на цената на газта, отбеляза тя и добави, че институциите в България трябва да се намесят, за да гарантират общия интерес.

Депутати доволни, че "Турски поток" не ни подминава

Депутати доволни, че "Турски поток" не ни подминава

Голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени, не се случи

Азбукарите са притеснени, че се въвежда практиката за "нова Гинка" в енергийния сектор, като фирма без никакъв опит и с 2 лева установен капитал, е спечелила проект за изграждането на газопровод на стойност 22 милиона лева без ДДС.

От АБВ настояват и за радикална промяна в българското земеделие. Темата коментира зам.-председателят на АБВ доц. д-р Христо Михайлов.

Михайлов се обяви против съществуващия олигархичен модел в българското земеделие, с който се убива българското село и се унищожава агроземеделието.

От АБВ се заканиха, че ще работят за промяна на цялостния и рамков вариант на българското земеделие, като идеята на партията е собственикът на земята да получава субсидия, ако земята се обработва.

АБВ настояват промените в българското земеделие да бъдат насочени чрез субсидии и плащания само за фермерите, поне двукратно увеличаване на плащанията за дребните фермери, прозрачна национална политика и стимули за коопериране на местни производители, стимулиране чрез национално подпомагане, данъчни и кредитни облекчения на биологични производства и местни продукти.

Турски поток завива към България
Обновена

Турски поток завива към България

Обявиха Борисов и Путин

Сред другите насоки са създаване на целенасочена държавна политика по интегриране на дребните и средни фермери в пазарите и веригите за хранителни продукти, повече наука за повече добавена стойност и повече субсидии и плащания, насочени само към собствениците на земи.

По време на брифинга азбукарите представиха своя "Политически манифест", с който смятат да се явят на изборите през 2019 г. Сред другите приоритети, които залягат в тяхната визия за развитието на България са промените в здравеопазването, социалната, пенсионната, демографската и данъчна политика.