От АБВ настояват за връщане на комуналните услуги в общините. За това се обяви лидерът на партията Румен Петков на пресконференция в централата на партията след заседание на Националния съвет.

Кампанията за местните избори на АБВ е струвала 182 000 лв. Петков я оцени като бедна, но с добър резултат. Оценката на АБВ за провеждането на изборите е институционален провал на ЦИК.

За това от партията настояват за промени в нормативната уредба за провеждането на изборите, въвеждане на машинно гласуване, забрана на публикуване на екзитпола на изборите

Той поиска да има санкция при разлика повече от 2 - 2,5 процента от крайния резултат и обявявания през деня екзитпол. Глобата да бъде повече от 500 000 лева, настоява политикът.

"Не може кмет на община да бъде избиран с гласовете на по-малко от 50% от участвалите в изборния процес. Имаме такива около 15 общини в България и на първо място София", каза Петков.

АБВ отчитат успешни избори
Обновена

АБВ отчитат успешни избори

Румен Петков призна за лоши резултати в София, Пловдив, Бургас и Стара Загора

От АБВ се похвалиха, че са част от 60% от некупения вот в страната.

Според бившия вътрешен министър АБВ е единствената партия, която води национална кампания, докато останалите партии не излъчили национални ангажименти и послания. За това азбукарите настояват за преосмиляне на данъчното законодателство и гарантиране на перспективите пред общините.

По думите на Румен Петков с въвеждане на второто ниво на местно самоуправление ще лиши всяко едно правителство да манипулира разпределението на средствата за общините. "Когато се разпределят 1 млрд. лева годишно зад гърба на Народното събрание в различните общини е дълбока порочна практика", подчерта шефът на АБВ. 

АБВ се похвали с 10 кметове, избрани на първи тур

АБВ се похвали с 10 кметове, избрани на първи тур

За енергетика обаче иска да говори Румен Петков

От партията негодуват, че нито една община не прави отчет за разпределянето на средствата. От АБВ ще настояват в общините, в които спечелиха и участват в управлението, да бъдат зони, свободни от корупцията. В резултат на ефективното управление и засилването на общинските бюджети от партията ще се борят за въвеждане на безплатни ясли и детски градини.

По повод събитията от прехода от АБВ не са убедени от конституционните резултати на прехода. Кой спечели от промените, запита Пламена Заячка при положение, че сме започнали на равни условия с другите европейски държави. 

ЦИК няма компетенции за касиране на изборите

ЦИК няма компетенции за касиране на изборите

Кандидатите могат да се обърнат към съда

"Ние сме най-бедната държава в ЕС. Ние сме първата страна, чиито фондове бяха блокирани и имаме растяща престъпност", негодуват от АБВ.

По думите на Заячка в момента имаме една система на здравеопазването, която е позорна, имаме демографски срив, най-ниската продължителност на живота в страните от ЕС, най-високия процент на смъртност от сърдечно-заболявания и сме в топ 3 по детска смъртност. От АБВ призовават, че трябва да вървим към по-социална държава и повече справедливост в нея

Цветан Цветанов: В ГЕРБ има много силна аларма, която свири

Цветан Цветанов: В ГЕРБ има много силна аларма, която свири

Той определи думите на премиера, че хората от "Демократична България" са деца на комунистическата номенклатура като несериозни

Според Румен Петков, ако искаме да бъдем демократи по дух трябва да стъпваме на истината, но ако живеем в страх, лъжи и манипулации - това би било лош знак за Европа.

Припомняме, след балотажа се наложи ЦИК да преизчисли избирателната активност в София заради разлика от 100 000 души в избирателните списъци

От ЦИК заявиха, че нямат компетенции за касиране на вота, каквито намерения имаха от щаба на кандидата за кмет Мая Манолова.

ЦИК също така прехвърлиха решението за казуса с арестувания избран кмет на Несебър.

ЦИК прехвърли топката за Несебър на областния управител на Бургас

ЦИК прехвърли топката за Несебър на областния управител на Бургас

По думите на Андреев ЦИК няма как да дава становища по закона за местното самоуправление

Бюджет 2020 бетонира статуквото. Той е плашещо лишен от изненади, каза зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева.