Промяната на Конституцията относно престъпленията с приватизацията е поредният кьорфишек. Така председателят на АБВ Константин Проданов определи предлаганата от ГЕРБ промяна на Конституцията, с която на практика да се премахне давността за престъпления, свързани с приватизацията.

ГЕРБ очакват златния пръст на Нинова за давността при приватизацията

ГЕРБ очакват златния пръст на Нинова за давността при приватизацията

Предлагат промяна в Конституцията

Проданов бе категоричен, че това е поредният блъф, от който нищо няма да произтече. Той отново застъпи тезата, изказвана неведнъж и от президента Георги Първанов, за необходимостта да се отворят икономическите досиета на прехода, за да се види кой какви ангажименти е поемал.

Според лидера на АБВ преди промяната на Конституцията е редно Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол да разгледа всяка една сделка, в противен случай се слагала "каруцата пред коня".

Проданов бе категоричен, че в последните десет години обаче, въпросната агенция е на ръчно управление от страна на ГЕРБ и обвини герберите, че с тяхно мълчаливо съгласие е станало прикриване на въпросните зулуми на прехода. Той постави под съмнение искреността и желанието на ГЕРБ, както и политическата им воля да се занимават с този въпрос.

По думите му въпросът е удобен за отклоняване на общественото внимание от острите въпроси като Бюджет 2018, антикорупционният закон, който е бил приет.

Новият антикорупционен орган разглежда приватизацията на "Полимери"

Новият антикорупционен орган разглежда приватизацията на "Полимери"

Според Борисов, главният прокурор ще направи така, че от неизвестен извършител, да има известен

Проданов бе категоричен, че с въпросния антикорупционен закон, предложен от ГЕРБ, съдържащ 10 годишна давност, се амнистират зулумите на приватизацията. "Това е просто поредната медийна пушилка, от която нищо няма да произтече, но е много удобна за ангажиране на общественото внимание", коментира Проданов.

Лидерът не АБВ не скри досадата си от факта, че за пореден път вместо реално решение се предлага нещо проформа.

Симеонов сезира Цацаров за приватизацията на Български морски флот

Симеонов сезира Цацаров за приватизацията на Български морски флот

Решението от Арбитражния съд е незаконно, обслужва частните интереси и създава рискове за националната сигурност

Припомняме, че от ГЕРБ правят допълнение в Конституцията заради отпадане на давността при престъпления, свързани с приватизацията. Изменението ще бъде в член 31, като се създава алинея 8 с текст:

"Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени по повод приватизацията в периода 1992-2017 г."