АБВ поздравява управляващите за това, че месец по-късно дойде първата поправка на антикорупционния закон и то от вносителя на закона Данаил Кирилов, а не седмица по-рано.

Константин Проданов, председател на АБВ алармира на пресконференция за това, че екстрено са внесли поправки в антикорупционния закон, с които се налагат промени и в Закона за местното самоуправление и местната администрация. С тях на практика се забранява на лекари, учители, еднолични търговци и акционери да бъдат общински съветници.

"Самият закон е написан нескопосно, на коляно, няма месец от приемането на закона и вече предстои поправка в него", коментира Проданов. Той обясни, че в антикорупционния закон се е въвела промяна, която налага всички общински съветници в страната в рамките на седмица да подадат декларация за конфликт на интереси, но вече при нови условия - еднолични търговци, акционери, участници в търговски дружества с общинско участие и реално хора, които са избирани по други правила, следва да декларират несъответствие, а самите изисквания ще изключат един голям кръг от хора от възможността да бъдат общински съветници.

Антикорупционният закон е "бухалка за мачкане", убедени от АБВ

Антикорупционният закон е "бухалка за мачкане", убедени от АБВ

Отваря врата за безконтролно подслушване

Той обясни, че вчера вечерта Данаил Кирилов е вкарал предложение за поправка в антикорупционния закон, с който срокът от една седмица става един месец, а необходимостта да се поддава тези декларации ще влезе в сила от последващите местни избори от декември 2019 г.

Румен Петков алармира, че на практика с този закон се дискриминират повече от 4500 лекари и няколко хиляди учители, които са еднолични търговци. "Този закон казва няколко хиляди учители не могат да бъдат кандидати за общински съветници, както и няколко хиляди лекари", коментира той.

По думите на председателя на АБВ Константин Проданов от промяната ще бъдат засегнати всички общински съветници, които са джипита, юристи, юристконсулти и всеки, който си е купил една акция на предприятие.

БСП с номинация за шеф на антикорупционния орган

БСП с номинация за шеф на антикорупционния орган

Пламен Георгиев е спряган за основен кандидат

Припомняме, споровете около новия антикорупционен закон вървят от месеци наред, като имаше и два законопроекта - на управляващите и на този на БСП. Основната разлика обаче между тях е кой да назначава шефа на новия орган - парламентът или президентът.

По темата корупцията и борбата с нея през октомври месец се състояха и два Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев, които също не завършиха със съгласие по темата. Правителството имаше амбицията да приеме закона до края на миналата година, но още в средата на декември президентът предупреди, че ще наложи вето. Това можеше да провали амбицията на управляващите, но законът беше приет на 20 декември. Държавният глава наложи вето над приетите текстове, което вето обаче бе преодоляно на 12 януари 2018 година.

Проданов обяви и че АБВ организира експертен форум със сериозно международно участие на тема: АЕЦ "Белене" - ключ към развитието и сигурността на България.