"Европа няма в своята история подобно събитие, за да има готови рецепти и готов протокол на действие. Затова сега трябва да се види какво точно се случва с пандемията, особено на фона на ваксинацията. Не могат да се прогнозират конкретни решения. И се тръгва от принципите за свобода на движение, кои са основни и кои подлежат на ограничение - като това да посещаваш ресторанти и нощни заведения". Това заяви пред БНР адвокат Михаил Екимджиев.

По думите му висшият пилотаж е как държавите и ЕС ще отреагират на тези предизвикателства.

Германия иска от ЕС свободно пътуване с ваксинационни сертификати

Германия иска от ЕС свободно пътуване с ваксинационни сертификати

Ваксинираните вече представляват по-малък риск

Относно споменаването на ваксинационни паспорти Екимджиев обясни, че гледа с нарастващо безпокойство и объркване на изискванията да се пътува при наличие на документ, че си ваксиниран. България се проваля във ваксинационната си кампания и план, каза адвокат Михаил Екимджиев по повод днешното обсъждане на международни ваксинационни сертификати. Държавата се проваля във ваксинационния план и така хората, дори да искат, не могат да се ваксинират и няма да могат да пътуват.

"Сега трябва да се види дали ще се въведе някаква обща политика в рамките на съюза или всяка държава сама (или друга) ще решава как да подходи към придвижването на хората, които са ваксинирани или не са ваксинирани", каза той.

Важно е да се знае какви ще бъдат последиците от въвеждането на международни ваксинационни сертификати, паспорти или приложения, както и каква ще бъде степента на задължителност.

МЗ уточнява - сертификат за ваксина след втората игла

МЗ уточнява - сертификат за ваксина след втората игла

Пациентите без електронен подпис могат да поискат сертификат от джипито или от пункта

"Ако бъдат въведени само ваксинационни сертификати или паспорти, това неизбежно ще постави в дискриминационно отношение хората, които не са ваксинирани, но имат антитела. Възниква въпросът защо в тези документи да не се включват данните от тестовете за антитела", обясни Екимджиев.

"Настъпва страхотна бъркотия, заради неадекватната българска политика, а и на фона на удържането на втората вълна на Covid-19, поне можем да бъдем с по-адекватни мерки. Готвим се да отворим ресторанти и нощни заведения, а министърът на здравеопазването казва, че ние се надбягваме с вируса, не - ние тичаме срещу вируса...", обясни адвокат Екимджиев.

Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат, от първите в ЕС

Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат, от първите в ЕС

Не е задължителен, просто ще улеснява придвижването без ограничения