Правилникът на Закона за мерките срещу изпиране на пари в голяма част дописва Закона. Първо трябва да се види законът. Не изключваме възможността за пряк контакт с МС за промени в правилника. Това заяви председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова пред БНР.

Припомняме, приложението на този закон провокира недоволството сред адвокатите за начина, по който се ръководи адвокатурата.

Адвокатите излизат на протест с искане оставката на ВАдС

Адвокатите излизат на протест с искане оставката на ВАдС

Адвокатите ще организират национална стачка на гилдията с искане за оставка на Висшия адвокатски съвет

"Дали сме становище по Закона за мерките срещу изпирането на пари - за адвокатската тайна. Там думата адвокат не съществува. Проблемът е свързан с адвокатската тайна и с баланса на обществения интерес за борбата срещу прането на пари и от друга страна с интереса на клиента да бъде защитена тайната, защото доверието в адвоката е доверие и в правосъдието. Това беше темата на първата ни среща с ръководството на ДАНС", заяви Негенцова.

Нямало разнобой в адвокатските среди

Нямало разнобой в адвокатските среди

През последните дни юристите протестират срещу бездействието на Висшия адвокатски съвет

Нека не забравяме, че законът не е от вчера или от днес. Имплементираме директива, която е факт. Става дума за общ обучителен план и Адвокатският съвет даде такъв план. Имахме и среща с председателя на Народното събрание, с председатели на комисии и ръководството на ДАНС, стигнахме до план за работна група. Тя започва работа утре за прецизиране на текстовете. Трябва да направим така, че да няма съмнение, че адвокатите не са доносници", обясни Негенцова.

Адвокатите отново на протест, Караянчева не ги убедила

Адвокатите отново на протест, Караянчева не ги убедила

Не за първи път получаваме обещания, които не се реализират, посочват те

Запитана за конфликт на адвокати с ръководството на Висшия адвокатски съвет Негенцова отговори, че става дума за 14 000 адвокати: "свободни и независими да изразяват своето мнение".

Тя бе категорична, че общата цел на всички юридически защитници е престижа на адвокатурата.
"Предпочитаме да слушаме мненията, но предпочитаме и да са градивни. Ние сме диалогични. Вслушваме се във всички мнения. Все повече и повече се налага мнението, че има опити за политизиране в адвокатурата. Свободата е в това да си независим. Не говоря за конкретни политически субекти, но се защитават определени политически пристрастия. Ние нямаме тези виждания", каза Негенцова.

Адвокатурата на първо място е конституционно закрепена. На второ място - дава възможност на адвокатите да изразяват мнения, добави председателят на Висшия адвокатски съвет.

Адвокатите няма да са доносници на ДАНС, успокоява Цветанов

Адвокатите няма да са доносници на ДАНС, успокоява Цветанов

Той увери, че интересите на клиентите ще бъдат защитени

Негенцова призова да се направи преценка на резултатите от Общото събрание. Висшият адвокатски съвет е сформиран на базата на делегати, всеки отговаря за 40 други.

Тя не вижда мотив за стачка. "Постигнали сме резултат да се работи за промяна на закона", подчерта Ралица Негенцова.