Асоциацията на българските журналисти (АЕЖ) в България ще сезира Конституционния съд, ако ветото на държавния глава Румен Радев върху Закона за личните данни падне.

Пред БНР Иван Радев от асоциацията заяви, че от АЕЖ вече са провели разговори с управляващите и опозицията по казуса.
Предстои днес във вътрешна парламентарна комисия да бъде обсъдено ветото на президента. Припомняме, че редица организации, сред които и АЕЖ, настояха президентът да наложи вето.

Президентът наложи вето върху Закона за личните данни
Обновена

Президентът наложи вето върху Закона за личните данни

Радев възразява срещу критерии, налагани върху данни, обработвани от журналисти

Иван Радев изложи притесненията си от спорното законодателство. По думите му със закона се въвеждат за първи път 10 критерия, които всеки журналист, научен работник и писател ще трябва да се съобразява, преди да разработва даден материал.

Тези критерии можели да се използват и като цензура.

"Това за нас отваря една врата, която би могла да се използва и за цензура. Колкото и депутатите да твърдят, че са добронамерени с този текст, защото искат да има обективни критерии за спазване, ние не можем да се съгласим, че те са обективни и не можем да се съгласим, че може да се изисква от журналиста да докаже, че се е съобразил с критериите. Смятаме, че това е абсолютно излишно. Това ще създаде препятствие пред журналистите и ще създаде страх в медиите и сред журналистите от санкции, които достигат до 5 000 лева за неспазване на критериите в даден материал", обясни събеседникът.

Той изрази убеденост и че трябва да се търси баланс между правото на защита на личните данни, неприкосновеността на личния живот, правото на информация и свободата на изразяване.

В позиция от 10 февруари АЕЖ-България пише, че по казуса са уведомени и международните партньори на асоциацията, които са изразили загриженост във връзка с готвените промени в родното ни законодателство. Според партньорите на АЕЖ с тази част от закона страната ни влиза в противоречие с духа на Общия регламент за защита на личните на ЕС (GDPR).

От АЕЖ искат президентът да наложи вето върху Закона за личните данни

От АЕЖ искат президентът да наложи вето върху Закона за личните данни

Законово се налага цензура, мотивират се от международната репортерска асоциация