Държавната агенция за бежанците вече ще издава само три вида регистрационни карти. Те ще са: на чужденец, подал молба за убежище; на чужденец, на когото е образувано производство по разглеждане на молбата за международна закрила; и на чужденец, на когото е предоставена временна закрила.

По време на днешното си заседание кабинетът е утвърдил образци на регистрационните карти, които издава Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет. Те съответстват на направените в края на миналата година промени в Закона за убежището и бежанците, съобщават от „Дондуков 1”.

Агенцията по бежанците вече няма да издава регистрационни карти за чужденци, на които е образувано производство за определяне на държавата, компетентна за разглеждането на молбата за статут. Регистрационни карти няма да се издават и на чужденци, на които е образувано ускорено производство за предоставяне на статут.

От правителствената информационна пресслужба поясняват, че промените в Закона за убежището и бежанците от 2015 г. се транспонират изискванията на европейска директива относно общите процедури за предоставяне и отнемане на международна закрила.