Българските избиратели избират кой да ги управлява. Техният избор обаче не дава абсолютна власт и избираните да водят държавата трябва да проявят диалогичност, мъдрост и далновидност в тези трудни времена. Ето защо АИКБ призовава за отговорни преговори, проведени с респект и разбиране към проблемите, както и желание за генериране на решения. АИКБ заявява своята позиция на гарант за това, както и предоставя експертния си потенциал за намиране на спешни решения - в открит и незабавен диалог. Забавянето и отбягването на преговори не може да генерира решения - това генерира само напрежения.

Това се казва в декларация на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) по повод повдигнати въпроси относно представителността на национално представителните работодателски и браншови организации, реда за нейното установяване и модел на индустриални отношения в България и ЕС.

Припомняме, че в четвъртък представители на превозвачите напуснаха срещата с премиера Кирил Петков с мотива, че държавата не е негова собственост, а след скандала бе разпространен запис от срещата. От Министерския съвет коментираха, че за да направи някой запис от работна среща, значи е търсен конфликт. В последствие министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев се усъмни в легитимността на преговарящите представители на превозвачите.

Превозвачите към кабинета: Нямате понятие от протокол, етикет и морал

Превозвачите към кабинета: Нямате понятие от протокол, етикет и морал

Държат срещите да бъдат само публични

От АИКБ посочват, че асоциацията е представителна на национално равнище организация на работодателите, съгласно разпоредбите на Кодекса на труда от 2004 г., член на SGI Europe - представителна на европейско равнище организация на работодатели от 2008 г., като от 2011 г. до момента представител на АИКБ е заместник-председател на SGI Europe. От АИКБ допълват, че от 2016 г. посредством своя колективен член "Произведено в България" са член на SME United. От организацията отбелязват също, че за своята над 25-годишна история асоциацията е утвърден диалогичен партньор на българското правителство и институции и на Европейската комисия и европейските институции, като представлява интересите на предприятията от 65 икономически дейности.

"Настоящата икономическа ситуация - крехко възстановяване от икономическата криза, предизвикана от ковид пандемията, застрашено от стремителния, продиктуван от геополитически, а не пазарни причини, ръст на електрическата енергия, природния газ, горивата и набиращата скорост инфлация, изисква ползването на пълния инструментариум на индустриалните отношения за формулиране на незабавни и адекватни решения, на основа на диалог между легитимните представители на бизнеса и изпълнителната власт, така че да бъде запазена конкурентоспособността и жизнеността на икономиката като цяло и на най-засегнатите сектори от нея. В този диалог е изключително важно да участват представителни организации на работодателите и на работниците и служителите - чиито демократичен мандат бе установен през миналата година на основа на Кодекса на труда и които единствено са упълномощени да представляват заинтересованите страни - съгласно националната и европейската практика", заявяват от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Искаме разрешение от ЕС за освобождаване на тока и газа от акцизи

Искаме разрешение от ЕС за освобождаване на тока и газа от акцизи

Правна възможност за това е предвидена в директива от 2003 г.

От АИКБ изтъкват, че времето на назначаване на бизнесмени и работодателски организации отдавна е отминало. От организацията отбелязват, че има европейски модел на индустриални отношения и Кодекс на труда, който казва кой е представителен и по какъв ред се установява.

"Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) е браншова организация на работодателите , която отговаря на изискванията на чл. 35, ал. 1, точка 2 от КТ и това е констатирано в проведената процедура по установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите. БССИТ е член на представителна на национално равнище организация на работодателите - Асоциация на индустриалния капитал в България (Решение на Министерския съвет № 18 от 14 януари 2021 г., обн. ДВ, бр. 5 от 19.01.2021 г.) и на основание чл. 36, ал. 8 от Кодекса на труда е представителна работодателска организация за икономическа дейност Сектор Н от КИД - 2008, като по силата на закона има всички следващи от представителността правомощия", посочват от АИКБ.