Ако Кънев е искрен и това е действително предложение, първо трябва да си събере неговата партия – Реформаторския блок и да вземат решение. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод обявената от лидера на ДСБ Радан Кънев подкрепа за кандидатура на президента Росен Плевнелиев за втори мандат.

Темата премиерът коментира пред журналисти при откриването на обновения жп участък Любимец - гръцка граница.

Според него Кънев така направил, че човек да се чуди каква цел преследва. Борисов призна, че до момента е чул от партньорите си Радан Кънев като предложение за президент, Найден Зеленогорски, а сега чува и за Плевнелиев. По тази причина Борисов заключи, че самите те не знаят какво предлагат.

По думите му реформаторите би трябвало да се съберат, да решат, а след това да се обадят на опозиционните си партньори БСП, ДПС и „Атака”, за да видят дали ще издигнат заедно кандидат за президент.

По думите на Борисов, ако Радан Кънев приема ГЕРБ за партньори, това пък означава, че не е в опозиция. „Тогава трябва да ми се обади на мен”, изтъкна Борисов.

Премиерът също подчерта, че не знае кои евроатлантически партии Радан Кънев е имал предвид, когато в петък призова да се обедният около номинацията на сегашния държавен глава.

И БСП е евроатлантическа, и ДПС, и АБВ, коментира още Борисов.

Говорих лично с президента и той каза, че никой не е говорил лично с него, заключи темата Борисов.

По повод хвърлената оставка на Ивайло Калфин, Борисов заяви, че винаги е изразявал благодарността си за съвместната им работа. Той призна, че Калфин се е държал джентълменски и е признал колко добре са работили заедно.

Един ден ако Калфин иска да се върне или иска да работи с мен, с радост ще работя с него”, изтъкна Бойко Борисов. Той подчерта, че с вече бившия социален министър са изградили не само колегиални, но и добри приятелски отношения, доверие и разбирателство.

От 90-та година не следя конгресите на БКП, добави премиерът Борисов, запитан за коментар по повод конгреса на АБВ.