Регистрацията на ДОСТ има пряко отношение към президентската надпревара.

Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан по време на пресконференция, която даде заради “изтекла” в медиите кореспонденция със съда във връзка с регистрацията на партията.

Той изтъкна, че от регистрацията на ДОСТ нямат интерес крайно националистическите формации и ДПС, както и всички леви, проруски сили в българската политика и общество, защото знаят много добре, че геостратегическата ориентираност на ДОСТ е вън от всякакво съмнение, убеден е Местан.

“Понеже предстоящите президентски избори ще представят на балотажа ярък сблъсък между евроатлантизъм и евразийските сили, то регистрацията на ДОСТ има пряко отношение за изхода от президентската надпревара”, коментира той. Лидерът на ДОСТ смята, че при това съотношение на силите, ако ДОСТ получи регистрация, в което Местан няма никакво съмнение, везната щяла да се наклони в полза на натовския кандидат, на евроатлантическия български президент.

“Според нас е недопустимо определени политически сили да се намесват открито, грубо, брутално в работата на независимия съд, като го призовават да не регистрира партия ДОСТ”, обяви лидерът на партията и допълни, че това неотдавна го направил и член на висшето ръководство на БСП, в лицето на Костадин Паскалев.

Местан подчерта, че ще остане верен на онова, което диктува политическата му култура и няма да има нито призив към съда, нито какъвто и да е опит за намеса в работата му.

“Упоритото внушение, което чуваме, че съдът отказва да даде ход по същество заради нередности в документите на заявителя (ДОСТ б.р), категорично не отговаря на истината”, отсече лидерът на ДОСТ. Той подчерта, че са покрили всички изисквания на Конституцията и на Закона за политическите партии по показатели, които имат пряко отношение към законосъобразността на учредяване на новата партия: членове на инициативния комитет, учредители и нови членове на партията.

Заявлението ни е неоспоримо и законосъобразно. Нередности в документите на ДОСТ няма”, категоричен е Местан.

Въпреки това до днес ДОСТ е получила три разпореждания от съда. “От мен няма да чуете името на съдията, изтеглен с жребий да гледа фирменото дело. Няма нищо лично в нашата позиция”, изтъкна Местан.

Съдът откри нередности в заявлението за регистрация на партията на Местан

Съдът откри нередности в заявлението за регистрация на партията на Местан

Контролът обаче не е в правомощията на шефа на съда

С първото разпореждане от 5 май съдът поискал от ДОСТ да представи не нотариално заверените копия от документите, а оригиналите. Представихме 47 тома оригинали, поясни Местан.

На 19 май обаче съдът изпратил второ разпореждане, което според Местан буди много сериозни въпроси. Навлизало се в поле на тълкуване на думи, които имат пределно ясно значение и употреба в съвременния език.
Съдът поискал от ДОСТ да обясни какво разбира под “установяване на чувството за национално достойнство”, каквато е една от основните цели на партията на Местан.

Затова Местан прибегнал към тълковния речник на българския език, където “установявам” е обяснено като: “Определям, утвърждавам, узаконявам”.
В отговор до съда от ДОСТ посочили, че под “установяване” имат предвид “утвърждаване”.

Съдът обаче отговорил, че установяване не означава утвърждаване. “Тук няма значение какво мислят академиците, работили по речника”, иронизира Местан.

Поради това съдът посочил още, че производството се оставя без движение, като молителят трябва да представи устав, в който установяване е заменено с утвърждаване или друга подходяща дума. “Да представя устав, означава нова процедура и свикване на нова конференция, защото никой не е компетентен да промени и запетая в устава, освен учредителната конференция”, отсече Местан.

Той смята, че с това разпореждане съдът навлиза в недопустимо поле - на стилистиката.
“Нито една партия не е била заставена да обясни значението на пределно ясни изрази”, изтъкна Местан.

Тъй като у него възникнали съмнения в безпристрастността на съда в този му състав, миналата седмица ДОСТ отправили писмо до председателя на СГС с молба да се провери защо производството за регистрацията на ДОСТ се бави. Поискали и отвод на съдията, избран на случаен принцип.

“Смятам, че при тази тенденция на обединяване на евразийските сили, ако евроатлантическите сили не се обединят, рискът следващият български президент да не продължи правилната линия на евроатлантизъм на президента Плевнелиев, е много голям”, коментира още Местан по повод предстоящата президентска надпревара.

По-важно от въпроса дали ДОСТ ще има свой кандидат, било следващият президент да продължи евроатлантическата линия.
„Не гледаме на президентския вот като средство за преброяване на гласове”, отсече Местан.