България е против разделянето на Албания и Северна Македония при започване на преговори за членство в ЕС. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева след срещата си с изпълняващия длъжността министър за Европа и външните работи на Република Албания Гент Цакай.

Европейската интеграция на Албания и възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество в областта на свързаността, икономиката и туризма бяха основни теми в преговорите.

Захариева посочи, че българското малцинство в Албания е още една възможност, която страната ни може да използва, за да подпомага Албания. Тя изтъкна, че България е изразила готовност да подпомогне с учители и учебни материали изучването на българския език от нашето малцинство.

България одобри началото на преговорите за ЕС на Албания и Северна Македония

България одобри началото на преговорите за ЕС на Албания и Северна Македония

Ключов принцип в процеса на разширяване е напредъкът

По нейни думи независимо от пандемията от коронавирус стокообменът между Албания и България е нараснал. В тази връзка, за да се засилят още повече икономическите отношения, ще се проведе среща на смесената българо-албанска комисия.

България оказва подкрепа и по линия на официалната ни помощ за развитие (ОПР). В Албания, в район населен предимно с етнически българи, се реализира и най-големият проект по българската ОПР - изграждането на асфалтов път между град Билищ и село Върник на стойност 1 125 561 лв.

Външният ни министър подчерта, че свързаността между двете страни е от изключително значение. Тя добави, че се обмисля възстановяването на въздушната линия между София и Тирана.

ЕС подканя за по-бързи преговорите с Албания и С.Македония

ЕС подканя за по-бързи преговорите с Албания и С.Македония

Трябва да започнат през пролетта, коментира еврокомисарят по разширяването

От своя страна Цакай благодари на България за оказаната помощ по пътя им за Евросъюза, както и за хуманитарната помощ след тежкото земетресение, разтърсило страната преди няколко месеца. Той подчерта, че България е била една от първите, които са се притекли на помощ на албанците.

Цакай подчерта значението на транспортната и енергийната свързаност. Той заяви, че Албания ще реализира всички транспортни проекти, включително и Коридор 8, като призова и другите страни да направят повече за реализацията му.

Двамата министри подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и водите.