България приветства постигнатото съгласие за започване на преговори с Република Северна Македония и Република Албания за присъединяване към ЕС, съобщиха от Министерския съвет след днешното онлайн заседание.

Началото на преговорите за прием в ЕС е важно както за сигурността на региона, така и за доверието на гражданите на тези страни в европейските институции, е становището на българското правителство.

Единодушното съгласие бе постигнато на 24 март 2020 г. по време на видеоконферентна връзка на министрите, участващи в Съвета "Общи въпроси", а днес Министерският съвет одобри доклада на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с резултатите от заседанието. 

ЕС започва преговори за членство с Албания и Северна Македония

ЕС започва преговори за членство с Албания и Северна Македония

Ако никоя държава не възрази, решението ще е официално до средата на седмицата

България е последователна в подкрепата на европейската перспектива на всички шест държави от Западните Балкани. Тази подкрепа ще остане наш дългосрочен външнополитически приоритет, който отстояваме и като съпредседател с Република Северна Македония на Берлинския процес.

Ключов принцип в процеса на разширяване продължава да бъде напредъкът според собствените заслуги. Очакваме страните да продължат с реформите и да показват съществени резултати. За България водещ ще бъде принципът за добросъседски отношения като хоризонтален критерий на всеки етап от преговорния процес.

В процеса на преговорите ЕС ще следи и напредъка в процеса на разширяване с постигането на осезаеми резултати от Република Северна Македония в изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, а по отношение на Република Албания - защитата на правата на българското национално малцинство.

По време на видеоконферентното заседание на Съвета "Общи въпроси" бе обсъдено и координирането на усилията в борбата срещу разпространението на Ковид-19.

На днешното онлайн заседание бяха одобрени и резултатите от участието на министъра на вътрешните работи в извънредното заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", формат "Вътрешни работи" на 4 март в Брюксел и от участието на българска делегация в редовното заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", формат "Вътрешни работи" на 13 март 2020 г. в Брюксел.

В докладите са представени резултатите от дискусиите относно миграционната ситуация по външните граници на ЕС с Турция, Стратегическите насоки в областта на правосъдието и вътрешните работи, както и възможностите за подкрепа по линия на гражданската защита на ЕС в отговор на заплахата от коронавируса (COVID-19). 

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Макрон не е убеден, че държавите са подготвени

Припомняме, на заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. нямаше съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Тогава Франция бе против. Френският президент Еманюел Макрон ден по-рано настоя, че ЕС първо трябва да реформира процеса на присъединяване, за да го направи обратим.

Преди това, на 30 септември 2019 г. на среща при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС.

Седмица преди това държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Месеци по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО. 

Пендаровски признал Гоце Делчев за българин, за да избегне "блокада" за ЕС

Пендаровски признал Гоце Делчев за българин, за да избегне "блокада" за ЕС

Казаното засили позицията на Скопие, убеден е той

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.