Шансовете за съставяне на кабинет не са големи, въпреки че се полагат усилия. Нестабилността е хронична. Това заяви пред БНТ председателят на Стратегическия съвет на президента и съветник на служебния премиер Гълъб Донев, Александър Маринов.

Той посочи, че има сериозно наследство, което се потвърждава при част от партиите дори и след избори - неприемане на определени партньорства. Някои казват ние сме диалогични, отворени за разговори, а други - ние сме заявили позиция и ще се придържаме към нея.

По думите му изборите са преминали спокойно, без сериозни нарушения. Президента не би искал да форсира изкуствено нещата. Няма срок, който задължава партиите да идат при президента за консултации. Когато партиите отидат на консултация, трябва да имат вече изградена позиция, изтъкна Маринов.

Той коментира предложението на ГЕРБ за контактна група за преговори. Това е опит за политическа мимикрия. Това предложение само по себе си показва, че има голям проблем. Лидерите не могат да комуникират по между си и за това използват посредници. Така се преговаря при тежки конфликти, поясни Маринов.

Относно тезата за експертното правителство, той заяви, че това не е бягство от отговорност. Лидерите подкрепят експертите и следователно носят отговорност за тях.

Маринов коментира и Позицията на президента Румен Радев за членството на Украйна в НАТО. Страните членки бяха силно изненадани. Реакциите не бяха положителни. Дори да приеме че това е чисто политическо заявление, то е доста рисковано, уточни той.