Проблемите в политиката са системни. Те не се свеждат до една или друга партия или нейния лидер. Системата дава накъсо. Това заяви пред БиТиВи Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

Според него никой не иска наистина да управлява и да носи отговорност в такава ситуация. Взаимното доверие е не нулево, а отрицателно, поясни той. Маринов изтъкна, че повече от месец парламента не е свършил никаква полезна работа.

Той алармира, че остават около 20 дни до изтичането на удължителния бюджет. Министерството на финансите предупреждаваше не веднъж за последиците, ако не бъде приет бюджет до 10 юни. Това е много неблагоприятна задача. Ще става все по-трудно обезпечаването на държавните плащания. Ситуацията е опасна, посочи Маринов.

Според него няма пряка връзка между изказванията на главния прокурор Иван Гешев и провалените преговори за правителство. По думите му не ставаме свидетели на конфликти между политици и прокуратурата, а на проблеми в политическата система. Има неяснота какво се случва между прокуратурата и политиците, Това е вредно за държавата, допълни той.

Александър Маринов бе категоричен, че България има нужда от редовно правителство. Шансовете за това са малки. Между първия и втория мандат има огледална картина. Най-вероятно ще отидем на избори през септември, каза още той.

Александър Маринов: Партиите избягват въпроса кой трябва да носи отговорност

Александър Маринов: Партиите избягват въпроса кой трябва да носи отговорност

Ако има правителство, то ще е правителство на четворна коалиция