През втория мандат президентът ще се изяви в друга своя светлина, която е дори по-силна - президентът съзидател, който помага и работи за важни и устойчиви решения за България. Това заяви Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента в предаването "Неделя" 150 по БНР.

Той посочи, че Румен Радев остана единственият президент със същото ниво на доверие, с което го започна. Широкото като качество обществена подкрепа не е изненадана по време на президентските избори на първи и втори тур, обясни Маринов.

Той изтъкна, че в известна степен още от същото може да се види от втория мандат на Румен Радев на открито и честно поведение, няма да му се налага да воюва. Той (държавният глава - б.р.) е такъв и няма да се измени, подчерта Маринов.

Според него държавният глава и вероятното мнозинство в парламента ще бъдат съюзници около определени ключови ценности и положителни резултати в обществото. Президентът би могъл да има по-голямо влияние като работи със съмишленици по принципни въпроси. Президентът ще има в ръцете си толкова власт, колкото му дава конституцията. Нима Бойко Борисов имаше по-малко власт, когато президент бе Росен Плевнелиев, запита председателят на Стратегическия съвет при президента.

Румен Радев след победата си: Връщането на статуквото на бял кон не се състоя

Румен Радев след победата си: Връщането на статуквото на бял кон не се състоя

Слоганът "С вас сме" остава мото на президентската двойка

Той посочи, че президентът дал старта на политическата кариера на Кирил Петков и Асен Василев, но оттам-нататък те поели свой път. Засега принципите на ПП и на президента съвпадат, но това не означава, че те са едно и също нещо. ПП не е партия на президента, каза Маринов.

Той не вижда някакви тревожни симптоми ПП и новото мнозинство да дадат поводи за лошо отношение от страна на държавния глава.

Във връзка с преговорите за съставяне на ново правителство с мандата на "Продължаваме промяната", Маринов заяви, че това е един нестандартен начин за водене на преговори, но избрали верен път. Доверието в политиците и партиите достигат до точката на замръзване и трябва да се покаже какво предлагат и какво залагат партиите. За момента съществени различия няма, има различия по конкретни подробности. Очевидно е, че ще има доста разговори и в едно споразумение за управление няма как да се постигне пълно съгласие по всички въпроси. Аз не твърдя, че всичко е толкова лесно и гладко, но когато се върви към финализиране на преговорите, ще са нужни компромиси и усилия за изглаждане на различията, коментира Маринов.

Според него, стига да има здрава ценностна основа, ще има работа за всички. Президентът не е такъв човек, че иска да четка своето его, за да се налага над друг, каза Александър Маринов.

Радев загуби стотици хиляди гласове спрямо 2016 г., пресмята Костадин Костадинов

Радев загуби стотици хиляди гласове спрямо 2016 г., пресмята Костадин Костадинов

Президентът назначавал хора, предлагани от американското посолство

Той увери, че няма проблем във взаимоотношенията между президента и БСП. Различията между БСП и една част от ръководството на партията не са проблем на президентството. Румен Радев ще работи с всяко ръководство на БСП, което е излъчено легитимно и спазва принципите на уважение, добър тон и избягва непочтени политически номера, каза Маринов.

За новата партията в парламента - "Възраждане", Маринов е на мнение, че "Възраждане" трябва да бъдат благодарни на президента Радев, че с едно свое решение им дал тласък - решението за зеления сертификат. Една част от яростните противници на мерките срещу коронавируса отишли във "Възраждане", което им дало тласък, за да влязат в парламента. "Възраждане" не е партията, която може да поставя условия, а заради отношението от мнозинството от хората към техните позиции, каза още Маринов.

Росен Плевнелиев се надява Кирил Петков да е като Станишев

Росен Плевнелиев се надява Кирил Петков да е като Станишев

Един премиер трябва да отстоява независимостта от президентската институция