И министърът на енергетиката Александър Николов, и министърът на външните работи Теодора Генчовска подадоха своите оставки.

Причините за оттеглянето им са изцяло политически, се посочва в прессъобщението от МЕ, като те са свързани с решението на партия "Има такъв народ", от чиято квота са излъчени двамата министри.

И двамата министри ще продължават да изпълнява функциите си по конституция до избирането на техни наследници.

Александър Николов без коментар на политически решения подава оставка

Александър Николов без коментар на политически решения подава оставка

Опроверга думите на Слави Трифонов за източени 4 млрд.лв.

"Има такъв народ" като част от коалиционното споразумение за съставяне на кабинета на Кирил Петков има четирима министри, като и четиримата вече са подали своите оставки. Миналата седмица това направиха Гроздан Караджов (МРРБ) и Радостин Василев (ММС). 

Решението за изтеглянето бе обявено в сряда изненадващо от лидера на партията Слави Трифонов с изявление, след като министрите напуснаха демонстративно заседанието на Министерски съвет, на което трябваше да се гласува проекта за актуализация на бюджета. Именно това беше и поводът за напускането - изненадващата и необсъдена докрай актуализация, с която коалиционните партньори не са съгласни.

Съответно това доведе и да блокиране на актуализацията в комисията по бюджет и финанси, където с гласуването "въздържал се" депутатите от ИТН саботираха приеманите на големия бюджет. Предстои обаче той да влезе в пленарна зала, където ще се реши и съдбата на правителството, тъй като ще бъде своеобразен вот на доверие.

От "Продължаваме промяната" обявиха, че на този етап ще търсят подкрепа за актуализацията в пленарна зала и разчитат на разума и съвестта на депутатите, включително и на тези от ПГ на ИТН. Завъртя се и спекулацията, че Кирил Петков купува депутати, а от ПП не отрекоха, че водят разговори. 

В "Продължаваме промяната" заявиха, че приоритет е именно гласуването на бюджета, като едва след тази процедура ще започнат процедурата по входиране на подадените оставки и избор на нови министри. 

Междувременно и другите коалиционни партньори дадоха знаци, че съдбата на кабинета е под въпрос. От ДБ поставят под въпрос законопроекта за КПКОНПИ, внесен от ПП, както и номинацията на Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия. 

БСП пък вчера на Пленум излязоха с решение, клонящо повече към търсене на подкрепа за програмно правителство и то до края на годината.