Енергийният сектор е използван само и единствено като политическа дъвка. Няма ваши и наши касиери в енергетиката. Единственият шанс секторът да прогресира, е да няма политически натиск и корупционни практики. Toва заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов пред БТВ.

Той обясни, че не е разгледал в детайли списъка с касиерите в енергетиката, представени миналата седмица от председателя на ДПС Делян Пеевски. Когато се твърди, че някои е извършил нещо нередно в енергетиката, трябва да има данни за това, коментира Николов.

По думите му би било хубаво, ако лидерите на партиите разбират какво е оперативна самостоятелност на дружествата в енергетиката и всички решения в тях би следвало да се взимат по-нормален начин. Защо през цялото време - и по време на сглобката, и сега никой не посмя да покаже реалните финансови данни в енергетиката, недоумява Александър Николов.

Той посочи, че черешката на тортата в енергетиката е "Боташ" и попита кой тогава е отговарял за сектор "Енергетика". Кой е казал да се мълчи в сектор "Енергетика" - още един въпрос зададе Николов.

Най-катастрофалният финансов резултат по време на служебните кабинети е в "Булгаргаз" под ръководството на тогавашния изпълнителен директор Деница Златева и Николай Павлов, изтъкна Александър Николов.

"Много мирише на това, че освен за политическа дъвка, секторът се използва за коалиции, некоалиции, трудоустрояване на хора", каза още Александър Николов.

Той добави, че сектор "Енергетика" е изключително апетитен заради огромните средства, които минават през енергийните дружества. Николов е очаквал да има повече опити за изсветляване на действията в сектора.

По-малко азерски газ през август - по-скъп газ у нас

По-малко азерски газ през август - по-скъп газ у нас

60,75 лева/MWh ( без акциз и ДДС) е окончателното предложение на "Булгаргаз"