Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб (НОЩ). Това коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод това, че не се притеснява от това, че новият закон за противоепидемичните мерки след 13 май ще му вмени повече власт.

Новият закон ще дава възможност за въвеждане на противоепидемични мерки за "извънредно санитарно положение".

Ананиев представя пред депутатите мерките в Закона за здравето

Ананиев представя пред депутатите мерките в Закона за здравето

Неплатеният отпуск до 60 дни да се зачита за трудов стаж през 2020 г

Ананиев подчерта пред БНР, че критериите за налагането или за отменянето на мерки щели да зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.

Здравният министър посочи, че след отпадане на извънредното положение в сила ще остане временната забрана за влизане на чужди граждани на територията на страната; временна забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища; временно ограничаване на експлоатацията на обекти с обществено предназначение като театри и опери; 14-дневна карантина за влизащите в страната; отчетът на заболелите от COVID-19.

За Ананиев един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите.

Ананиев отваря заведенията, но при спазване на мерки

Ананиев отваря заведенията, но при спазване на мерки

Масите на не по-малко от 2,5 метра и не повече от четири души на маса

"До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение", отбеляза здравният министър.

По думите му ситуацията във всяка болница била различна и причините за това са различни, "затова има различни мерки, които могат да се приложат като пренасочване на лекари или пренасочване на заболели към болници в други населени места".

"Имаме трайна политика при решаването на проблем с човешкия ресурс. Вече втора година предлагаме на МОН увеличение на броя на местата по медицина, особено за специалността на медицинските сестри. За да можем да увеличим заплащането на специалистите по медицински грижи, вдигнахме цените на доста клинични пътеки, което ще се отрази за увеличение на заплатите на специалистите", увери Ананиев.

Ананиев обеща допълнителна защита за медиците на първа линия

Ананиев обеща допълнителна защита за медиците на първа линия

Вече имало резерви на предпазни средства