"Оттеглянето на кандидатурата ми за гуверньор на БНБ беше правилният ход." Това заяви в студиото на БТВ председателят на ПП Андрей Гюров. "В Продължаваме промяната" дадохме ясна заявка към нашите избиратели. Знаехме че това е важна и отговорна позиция. Получи се сериозна битка, която доведе до разцепление в коалицията. Желанието ни беше да има единна кандидатура, но не бяхме подкрепени в зала.", заяви народният представител.

По думите му сега всички е в ръцете на ИТН. Коалиционните партньори обаче няма да подкрепят кандидатурата на Любомир Каримаснки, каза Гюров.

Председателят на ПП заяви, че е водил разговори с премиера Кирил Петков. В резултат на това са стигнали до извода, че оттеглянето на кандидатурата му за шеф на БНБ е правилния ход. "Ние не държим на постове. Поставяме на първо място националния интерес. Стабилността на коалицията е по-важна от един пост.", добави депутатът.

Според Гюров, Любомир Каримански не е подходящ за БНБ. Той посочи, че притеснението произлиза от факта, че той идва от българския банков сектор, а на това не се гледа с добри очи. Като друг проблем Гюров изтъкна концепцията му за развитието на БНБ. Трябва нов кандидат, който подкрепя приоритетите, заложени в концепцията на ПП, добави Гюров.

Андрей Гюров коментира и вчерашното изказване на Тошко Йорданов, че ПП прилага политически рекет. По думите му всичките кампании и дискусиите са проведени открито пред обществото. Няма никакви договорки и сделки на тъмно, няма политически рекет.

Гюров определи като лош знак нежеланието на ИТН да оттегли кандидатурата на Каримански. Коалиционните партньори бяха ясни, че няма да го подкрепят, но той може да получи подкрепата на опозицията. По думите на Гюров това би бил индикатор за заформянето на нова коалиция.

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за БНБ

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за БНБ

ПП няма да подкрепят кандидата на ИТН