"Продължаваме промяната" оценява всичко, което свърши четворната коалиция за петте месеца, откакто са на власт, въпреки задушаващите и токсични кадри на опозицията. Постигнахме много. Tова заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров в декларация от трибуната на Народното събрание.

анкета

Задават ли се пак предсрочни избори?

Виж резултати

Да 61.6%

Да, а не трябва 15.3%

Не, писна ми 11.0%

Не, всичко е наред 10.4%

Нямам мнение 1.7%

Гюров изреди всички промени, които е направила коалицията от встъпването си в длъжност - приемане на бюджет, увеличаване на минималната работна заплата, майчинството, Плана за възстановяване и устойчивост, ускорила се е работата по интерконектора с Гърция, работи се ускорено по въвеждане на електронното управление, въведени са стимули за пенсионерите да се ваксинират, осигурени са добавки към пенсиите и великденска подкрепа, възстановен е реалният парламентарен контрол, закрито е спецправосъдието, КЕВР е станал компетентен регулатор, който следи за интереса на хората.

"Уважаеми коалиционни партньори, не е малко, което ние направихме заедно. Имаме и ще свършим много работа. Време е да намалим червените линии и извиването на ръце и да продължи промяната. Да не забравяме, че сме един отбор, който трябва да запретне ръкави за важните реформи", настоя Гюров.

ГЕРБ се готви за избори и да върне, без зрелища, хляба на народа

ГЕРБ се готви за избори и да върне, без зрелища, хляба на народа

Атанасова обвини Киро, Асен и Лорер, че плячкосват държавата

Той посочи, че ГЕРБ и ДПС не били градивна опозиция в парламента, а се опитват да саботират управлението, включително и чрез оставка на правителството. "Няма да станете градивна опозиция, ако хората не усетят смирение и покаяние заради скандалите с пачки, кюлчета, инхаус процедури", заяде се Гюров.

"Отстрани изглежда, че идеята на опозицията е да направите лидера си щастлив. Моля ви, докато не поставите интереса на България на преден план, стойте далеч от управлението на България", настоя Андрей Гюров.

Най-важното за "Продължаваме промяната" в новата пленарна сесия са хората, да помагат на бизнеса да посрещнат кризите, законодателните мерки срещу инфлацията, борбата с корупцията и нови промени в Закона за съдебната власт. Призивът на ПП е държавата, обществото и бизнесът да се обединяват в името на България за едно по-добро бъдеще в името на всички български граждани.

Председатели на БНБ и НОИ и обновяване на ВСС в новата сесия на депутатите

Председатели на БНБ и НОИ и обновяване на ВСС в новата сесия на депутатите

На първо място – избор на органи и членове на институции, чийто мандат е изтекъл

Във връзка с войната в Украйна и оказването на военна помощ, Гюров обясни, че живеем в най-тежките за България и Европа времена от десетилетия. Никой не е очаквал война, инфлация и енергийна криза. Дойде времето да заявим къде стоим и да поставим на изпитание ценностната си система, каза Гюров.

Той посочи, че депутатите носят морална отговорност за това от коя страна на историята стоим - от страната на свободата, мира и демокрацията или от страната на диктатурата, тормозът на гражданите, медии, неспазването на международното право и убиването на жени и деца? Ще сведем ли глава пред агресора или ще се позиционираме като лидер на Балканите? Ще отстояваме ли енергийната независимост, която да ни освободи от шантажа на "Газпром", запита Гюров.

Румен Радев: В Копривщица знаят, че високо вдигната глава струва скъпо

Румен Радев: В Копривщица знаят, че високо вдигната глава струва скъпо

След Априлското въстание не остават паметници на военни победи, а клади и костници

"Следва решителност. Досега бяхме разглеждани като новите, неопитните и балансьорите. Това време свърши и партиите от коалицията се обединихме да защитим интересите на хората, да спрем корупцията, да бъдем гарант за нашата независимост, да правим смели реформи и да утвърдим България като член лоялен член на НАТО и ЕС", каза още Андрей Гюров.