"Оптимист съм. Всичко се сведе до въпроса за министъра на вътрешните работи, а като че ли Димитър Главчев е склонен да го смени, поне така намекна". Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев по повод това дали ще се сформира служебен кабинет.

Той припомни, че вицепрезидентът Илияна Йотова ясно е казала вчера, че ако не бъде сменен Калин Стоянов, няма да има кабинет. По тази причина Райчен смятал, че ще сложат друг човек на неговото място. Не било особено важно с кого ще бъде сменен Стоянов.

Според него най-евтиният изход за всички е смяната на Калин Стоянов.

По думи на социолога обаче изниква и въпросът за възможните фалшификации на изборите.

"При машинен вот фалшификации практически не са възможни. Само хартиените бюлетини дават възможност за тази игра. Ако гласуват един милион души, сто хиляди са 10%. Ако гласуват два милиона - това са 5%. Ако гласуват три или четири милиона - това няма значение. Големият проблем при фалшификацията на изборите е ниското ниво на гласуване", обобщи той.

Йотова: Радев няма да подпише указ за кабинет с участието на Калин Стоянов

Йотова: Радев няма да подпише указ за кабинет с участието на Калин Стоянов

С действията си вътрешният министър показал, че се стреми към политическа кариера

Доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология на БАН пък изрази мнение, че няма причина да се смята, че при следващите избори избирателната активност ще се повиши.

Според него големият проблем на нашето време била неспособността ни да правим избор - не само в политически контекст.

"Как да правиш избор, когато не захранваш ума си? Изследване на "Алфа Рисърч", направено преди две години, показва, че тогава 38% от българите не са прочели една книга през последната година", изтъкна той.

При положение че няма желание дори да се просветиш - как ще тръгнеш да избираш, запита риторично Чолаков.

По негови думи има неспособност се отдели сламата от плявата, но това не било характерно само за българската политика.

Припомняме, че президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на служебно правителство начело с Горица Грънчарова-Кожарева. Причината за това бе присъствието на Калин Стоянов сред министрите. Горица Грънчарова-Кожарева се оплака от оказан натиск и подаде сигнал да главния прокурор.

Впоследствие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е време Калин Стоянов да се раздели с поста си. Делян Пеевски пък защити министър Стоянов и дори му обеща място в листите на своята партия.

Калин Стоянов остава на поста си докрай

Калин Стоянов остава на поста си докрай

Той благодари на Пеевски за подкрепата на МВР