"Антикорупционното законодателство е с добра цел, но в най-добрия случай ще си остане думи на хартия, а в най-лошия ще се превърне в поредния инструмент, който властта ще използва като бухалка за непослушни", коментира пред БТВ зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Успешен пример е Румъния, където са "тръгнали на два крака", с антикорупционен орган, който разследва имуществото на политици и независима антикорупционна прокуратура. В България "антикорупционният орган няма никаква роля в това да наказва престъплението подкуп и останалите корупционни престъпления, това е бошлаф", коментира Кънев.

Под 8% от българите биха сигнализирали за корумпиран политик

Под 8% от българите биха сигнализирали за корумпиран политик

Проблеми могат да възникнат в мнозинството прогнозира Алфа Рисърч

Според него ГЕРБ и БСП водят "несъществен" спор, кой да назначава началника на антикорупционното бюро. В парламента има "много висок градус на напрежението и никакъв спор по същността", допълва той.

Изборът на парламентарна квота във ВСС е пример за преминало в "пълна хармония, с предварително договорени квоти и предварително договорени имена", според Кънев.

Изборът на парламентарната квота на ВСС е прозрачен

Изборът на парламентарната квота на ВСС е прозрачен

А Валери Симеонов е прям човек и понякога в своята емоция споделял неща, смята Цветанов

Той коментира, че "професионалната квота беше попълнена от почтени, известни, независими юристи, а парламентарната - от абсолютни мижитурки с изключение на 1-2 имена, известни по-скоро като одиозни в системата, известни с по-скоро с лошо име, отколкото с добро"

Големият позор според зам.-председателят на ДСБ е за БСП, които са имали възможност да блокират останалите кандидатури, но са се задоволили с това трима от предложените от тях шестима да станат съдебни кадровици.

ЕК проверява напредъка на съдебната ни реформа

ЕК проверява напредъка на съдебната ни реформа

Заради председателството мониторинга на ЕК тази година е по-рано