Бившият говорител на кабинета "Донев", Антон Кутев, коментира пред Нова телевизия текущата политическа обстановка в страната. Според него, основният проблем е, че "политическото време е скъсено" и правителствата нямат време да започнат и завършат важни реформи. Той очаква избухването на нова политическа криза и то още преди планираната ротация на премиерския пост.

"Вярвам, че млади, образовани и интелигентни хора имат място в България, но имам опасения, че те все още не са готови да управляват," каза Кутев, поставяйки под въпрос качествата на текущите политически лидери. "Едно умение е да спечелиш избори, а друго е да управляваш."

Кутев критикува начина на работа на сегашното правителство и заявява, че ако зависеше от него, би променил подхода на комуникация с обществеността. Отбелязва, че "в цялото време заменяме истинските стойности с фалшиви теми, и те започват да изтеглят цялото внимание от важното".

Според него България никога не е била далеч от ЕС и винаги е доказвала евроатлантическата си ориентация.Той припомни успехите, според него, на служебните правителства.

"Заварихме хаос. Това, което завари служебното правителство бе цена на газа, която стига до 400 лв., ние го свалихме до 120", обобщи той. Кутев изтъкна и свалянето на цените на горивата с около 30% и усилията на правителството да спре скока на инфлацията.

Антон Кутев не очаква настоящото правителство да остане на власт повече от 200 дни. "Ако Денков смята да свърши нещо, да го прави", предупреждава той.

Личното му мнение е, че правителството не е трябвало да отменя забраната за внос на украинско зърно, защото така не се защитават интересите на българските граждани.

"Познавам добре Денков, защото сме работили 7 мес. в правителството на Янев и го смятам за много интелигентен и въздържан човек и затова тези думи ме учудват", коментира той думите на премиера акад. Николай Денков, че заканващите се да протестират зърнопроизводители са терористи. И изтъкна, че министър-председателят произлиза от партия, които е участвала в протестите.

По темата със зърното, Кутев коментира, че има различни интереси. "Едните са на европейските държави. Само че те не спират техния внос. В Централна Европа това не е проблем. Проблем е в Източна Европа. И виждаме как реагират в Източна Европа. Ние сме един от големите износители на зърно и когато влиза украинското, то подбива цените. Аз не бих постъпил като сегашното правителство - щях да защитавам интересите на българските граждани, и на българския бизнес.

Кутев подчерта, че вече не е съветник на Румен Радев и каза, че не иска да дава "непоискан акъл". Според него политическата криза предстои и след 200 дни на настоящия кабинет ще е още по-тежка от първата.

Държавата да не гледа встрани от слона, съветва Тихомир Безлов за зърнарите

Държавата да не гледа встрани от слона, съветва Тихомир Безлов за зърнарите

Той смята, че в даден момент ще се стигне до преговори, но и е вероятно да се изчака да се види какъв е сблъсъкът