Формирования от Българската армия продължават да оказват помощ на населението в село Бисер, Харманлийско, Свиленград, Медвен, Долна Митрополия, Симеоновград, Костинброд.

Военнослужещите са участвали в дейности по евакуиране, спасяване на хора от наводнените райони и в почистване на пътища. Съвместно с представители на жандармерията и полицията те са патрулирали и са охранявали домовете на пострадалите от с. Бисер, Харманли.

Двадесет и осем военнослужещи от Втора лекопехотна бригада-Стара Загора с 4 бронетранспортьора оказват от вчера вечерта помощ на населението в засегнати от наводнение квартали на Свиленград. Военнослужещите са оказали помощ на над 100 човека, които са транспортирали и настанили за нощуване в училище в града.

Работата на формированията от Българската армия в бедстващите райони се координира лично от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

„Армията се старае максимално да бъде полезна и точно в такива моменти се показва какво прави", каза днес генерал Симеонов пред БНР.

"Имаме 96 модула, които действат в различни условия, по време на наводнения, на пожари, на промишлени аварии, на земетресение. Правим всичко възможно да бъдем максимално полезни на своя народ", подчерта още началникът на отбраната.

Към момента военнослужещите от модулните групи са оказали помощ на над 200 човека. Сред тях е една родилка, транспортирана от с. Голяма река, която е настанена в многопрофилна болница в Свиленград.

След като водите на река Марица вчера през нощта заляха крайните квартали на Свиленград, модулна група от Втора лекопехотна бригада,  с ръководител заместник-командирът на бригадата полковник Митко Митев, с 4 бронетранспортьора, специално пригодени за движение във вода, се включи в действията в помощ на пострадалите.
През нощта нивото на водата е достигнало 1,60 метра.

Военен модул пътува към КПП „Капитан Андреево", за да евакуират трима шофьори на закъсали камиони.

Модулна група от под. 52 740 - Хасково в усложнената зимна обстановка днес снабдява с медикаменти и храна жителите на Симеоновград.

Военнослужещи от 22 220 - Сливен с три верижни машини разчистват преспи и  прокарват пътя до с. Медвен.

Модулна група от военно формирование 32 180 - Пловдив, с ръководител подполковник Йорданов, разузнава терена около с. Елена, община Харманли, наводнен от придошлите води, за поставяне на подвижен мост при необходимост.

Модулно формирование за действие при зимни условия от военно формирование 52 090 -  Долна Митрополия в състав от 7 военнослужещи и 2 снегорина, разчистват заснежен участък от пътя Долна Митрополия - Тръстеник - Славовица. Командир на формированието е капитан Илия Илиев.

По молба на държавните и местните органи на властта в град Русе модул от военно формирование 32 420, снабдени с необходимата техника, оказва помощ на населението в града като осигурява с храна и медикаменти различни райони на града.

Вечерта на 6 февруари около 20.00 ч. военнослужещи от военно формирование 34 420 - Костинброд помогнаха за навременна евакуация на нуждаещ се от спешна медицинска помощ. С  роторен снегорин те разчистиха пътя от село Чибаловци до централния път Монтана - София и болният беше евакуиран до град София.

Днес Българската армия се подготвя за осигуряване на водоноски в районите на Любимец и Свиленград. При необходимост 17 водоноски ще осигурят с питейна вода населението в бедстващите райони.