След като страната ни отхвърли руското искане в България да няма сили на НАТО, агресивната политика на Кремъл ще продължи, затова България трябва да работи за засилване на присъствието на НАТО в Черно море и да предприеме действия с дългосрочен характер за защита на националната сигурност. Такава позиция изрази Атлантическият съвет на България.

Атлантиците настояват у нас да има постоянно бойни самолети на държави от НАТО, които са изпалняват мисии за усилен съвместен Air Policing, както и да бъде разцположена поне една батальонна бойна група на Алианса по примера на Полша и балтийските държави. От неправителствената организация препоръчват да се ускори работата по изграждането на Военноморския координационния център във Варна като структура на Алианса.

"Освен това, както неведнъж сме настоявали, крайно време е България да поиска от съюзниците ни на наша територия да бъдат разположени зенитно-ракетни системи "Пейтриът". В момента България не разполага с модерни и съвместими с НАТО системи за противовъздушна отбрана. Предвид ескалацията на напрежението, днес имаме отличен повод да поискаме и такава подкрепа от нашите съюзници, в допълнение към усиления Air Policing." - подчертават от Атлантическия съвет.

АСБ апелира също България да изработи своя национална стратегия за борба срещу хибридните заплахи.

"Действия трябват, не само думи!" - се казва в заключение в обръщението.

АСБ: Кабинетът незабавно да спре полетите с руско оръжие над България

АСБ: Кабинетът незабавно да спре полетите с руско оръжие над България

Докато Русия не прекрати агресивните си действия…

Пълният текст на позицията:

СЛЕД ДУМИТЕ Е ВРЕМЕ ЗА ДЕЙСТВИЯ!

Пет непосредствени стъпки, които ще направят България по-силен и по-защитен съюзник в НАТО

След като министър-председателят, президентът, външният министър и министърът на отбраната отхвърлиха наглото руското искане в България да няма сили на НАТО, сега вече е време за действия от страна на държавните ни институции.

На думи е лесно да защитаваш държавата си. Дела трябват! Тук и сега.

Кремъл със сигурност ще продължи с агресивната си политика, а провокации като тази тепърва ще се предприемат от Москва.

Затова България трябва да работи за засилване на присъствието на НАТО в Черно море в контекста на изграждането на адаптирането предно присъствие и свързаните с него мерки за сигурност.

В тази връзка, предлагаме правителството да предприеме следните непосредствени и спешни стъпки за защита на сигурността и националния интерес на България като съюзник в Алианса.

На първо време, наложително е спешно да приемем нова съвместна мисия по усилена охрана на въздушното ни пространство.

Испания и Нидерландия вече заявиха готовност да изпратят бойни самолети у нас, които да пазят небето ни заедно с нашите Военновъздушни сили. Убедени сме, че и други съюзници от Алианса са готови да изпратят тук изтребители на ротационен принцип. Тук сега топката е в ръцете на Министерството на отбраната и на правителството, като още в понеделник кабинетът трябва да вземе решение за ротацията на самолетите от Испания и Нидерландия.

В тази връзка, очакваме адекватни действия от страна на правителството и в дългосрочен план, така че това да стане редовна практика, а не епизодично решение. България трябва да последва примера на Румъния, където през последните години постоянно има разположени бойни самолети на държави от НАТО на мисии за усилен съвместен Air Policing.

В допълнение, призоваваме правителството и в частност Министерството на отбраната да гарантират необходимите условия за успешното практическо прилагане на подписания и ратифициран през 2021 г. Протокол за изменение на Споразумението между правителството на България и правителството на Румъния относно презгранични операции по Air Policing, който позволява на разположени в Румъния самолети на съюзници от НАТО да действат и в българското въздушно пространство.

Убедени сме, че България трябва да приеме поне една батальонна бойна група на НАТО, по примера на Полша и балтийските държави. Румъния вече работи по въпроса и напредва с реализацията на тази цел. А България напрактика досега нищо не е направила. Ето сега е моментът, след тази руска провокация спрямо нашия суверенитет, България да поиска разполагане на такова многонационално формирование на НАТО, което де бъде с водеща държава, например, САЩ, Канада, Великобритания и др.

В морската област също имаме какво да свършим. Време е да се ускори работата по изграждането на Военноморския координационния център във Варна като структура на Алианса. В този смисъл, силно знаково политическо изявление, подкрепено с конкретика, на министъра на отбраната в тази насока е препоръчително точно сега, като това би било добър сигнал за готовността на България да бъде по-адекватен съюзник.

Освен това, както неведнъж сме настоявали, крайно време е България да поиска от съюзниците ни на наша територия да бъдат разположени зенитно-ракетни системи "Пейтриът". В момента България не разполага с модерни и съвместими с НАТО системи за противовъздушна отбрана. Предвид ескалацията на напрежението, днес имаме отличен повод да поискаме и такава подкрепа от нашите съюзници, в допълнение към усиления Air Policing. Тук отново на ход е Министерството на отбраната.

И не на последно място, крайно време е вече България да има своя национална стратегия за борба срещу хибридните заплахи. Няма по-подходящ и знаков момент от днешния министър-председателят да разпореди да започне незабавно работата по такава стратегия. Такава стратегия можеше да бъде вече факт, още повече, че в продължение на две години се провеждаше Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и стратегически преглед на отбраната. Тъй като този процес не произведе този отдавна необходим стратегически документ, сега работата в това направление трябва да бъде свършена. Това би било още един силен положителен знак не само към нашите съюзници, но и потвърждение на изразената от институциите ни позиция, че сме суверенна държава и че сме способни да вземем своевременни адекватни мерки да защитаваме националния си интерес.

Действия трябват, не само думи!