Позицията на министъра на отбраната Стефан Янев против разполагането на войски на НАТО на българска територия е изключително опасна за българската и за колективната сигурност и отбрана, гарантирана от Северноатлантическия алианс. Такава позиция изразиха от Атлантическия съвет на България (АСБ).

От организацията посочват, че България е защитена само като член на НАТО и не може да подкопава политиката и сигурността на Алианса в нашия регион.

"Изявлението на министър Янев е бягство от тези отговорности и откровено обслужва интересите на Москва, която във военната си доктрина открито обяви Алианса, а значи и всеки негов член, за свой противник." - категорични са от АСБ.

Стефан Янев не иска още войски на НАТО у нас

Стефан Янев не иска още войски на НАТО у нас

Според силовия министър това ще доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона

"Президентът Радев и новото българско правителство започват ревизия и пренасочване на българската външна политика и на националната ни политика за сигурност и отбрана." - предупреждават атлантиците в декларация, с призовават премиера, парламента, президента, политическите партии да предприемат действия в защита на националния интерес и националната сигурност и недопускане на самоволни действия от страна на министрите.

От АСБ призовават българските граждани да защитят достойнството на България, като протестират енергично срещу опитите страната ни да бъде отклонена от избрания евроатлантически цивилизационен път на свобода и демокрация.

Петков отсече: Не сме обсъждали допълнителни войски на НАТО в България

Петков отсече: Не сме обсъждали допълнителни войски на НАТО в България

Решения от този тип "ще бъдат координирани

Пълният текст на декларацията:

КОГАТО ВОЙНАТА ЧУКА НА ВРАТАТА, ТРЯБВАТ НЕЗАБАВНИ, ЯСНИ И ОТГОВОРНИ ДЪРЖАВНИЧЕСКИ ПОЗИЦИИ

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Атлантическия съвет на България

Атлантическият съвет на България категорично осъжда изявлението на министъра на отбраната Стефан Янев против разполагането на войски на НАТО на българска територия, заявявайки, че такова решение не би кореспондирало нито със съюзните, нито с националните ни интереси.

Атлантическият съвет на България оценява тази позиция като изключително опасна и за българската, и за колективната сигурност и отбрана, гарантирана от Северноатлантическия алианс. България не може да стои извън тази зона на сигурност и да подкопава политиката и сигурността на Алианса в нашия регион. България е защитена само като член на НАТО, а чрез НАТО можем да се защитим, само ако всеки негов член, и особено ние самите, изпълняваме своите съюзнически задължения и отговорности. Изявлението на министър Янев е бягство от тези отговорности и откровено обслужва интересите на Москва, която във военната си доктрина открито обяви Алианса, а значи и всеки негов член, за свой противник. Опитът за завоалиран дипломатичен отказ на разполагането на съюзни войски в изявлението на министър Янев не може да прикрие съдържанието на казаното, което спокойно може да бъде взето за официално изявление на Кремъл.

От момента на своето създаване преди пет години, Атлантическият съвет на България многократно и по всеки повод предупреждава за опасността за България от агресивната политика, провеждана от режима на Путин в непосредствена близост до националните ни граници. Ние незабавно и категорично осъдихме руската военна агресия срещу Украйна и окупацията на украинска територия. Само преди броени дни със специална декларация Европейският парламент за пореден път предупреди режима в Кремъл, че в отговор на агресивните действия на Русия по границата с Украйна, ще бъдат предприети активни действия за защита на общоевропейската сигурност и отбрана. С подобна декларация излезе и Генералният секретар на НАТО, изразявайки общото становище на всички членове, включително и на България.

Атлантическият съвет на България с тревога констатира, че президентът Радев и новото българско правителство започват ревизия и пренасочване на българската външна политика и на националната ни политика за сигурност и отбрана. Доказателство са не само изявленията на президента и на министъра на отбраната, но и мълчанието, както и липсата на адекватна реакция от страна на премиера и на лидерите на подкрепящите правителството партии в отговор на последните руски провокации спрямо Украйна и в региона на Черно море. Свидетели сме на "промяна", която е враждебна на интересите на българските граждани; промяна, която възкресява стари и трагични за страната ни зависимости от Русия и от престъпния комунистически режим. Едно от поредните доказателства за това е назначаването на високи длъжности в Министерството на външните работи на бивши агенти и сътрудници на Държавна сигурност и РУМНО - политика, която ние, като гражданска организация порицахме и осъдихме.

Атлантическият съвет на България призовава:

- Премиерът Кирил Петков да предприеме незабавни мерки за въвеждане на стриктна координация в Министерския съвет, като не допуска в бъдеще на самодейни изяви на министрите си, особено по въпроси свързани с мира, войната и бъдещето на България.

- Народното събрание да излезе със специална декларация, с която да осъди изявлението на министъра на отбраната и защити националният ни интерес, който е неразделно свързан с укрепване на НАТО и специално на източния му фланг;

- Президентът да свика незабавно Консултативния съвет по национална сигурност, за да бъдат обсъдени реалните опасности за националната и европейската сигурност, като следствие от ескалиращата агресивна политика на режима в Кремъл;

- Всички политически партии да заявят ясно своите позиции относно външната политика и политиката за сигурност и отбрана на страната;

- Българските политици категорично да се разграничат от опитите за възстановяване на познати от времето на комунистическия тоталитарен режим методи на управление и вземане на решения във външната ни политика, политиката ни за национална сигурност и за отбрана.

- Призоваваме българските граждани да защитят достойнството на България, като протестират енергично срещу опитите страната ни да бъде отклонена от избрания евроатлантически цивилизационен път на свобода и демокрация;

Атлантическият съвет на България категорично подкрепя и се обявява за разполагане на допълнителни сили на НАТО и изграждане на бази на Алианса в България, с цел да се гарантира националната и общата европейска и евро-атлантическа сигурност и надеждна отбрана. Войната не е изчезнала от живота ни и Европа не е имунизирана срещу нея, а нашата страна е изправена пряко с лице към агресора.

Атлантическият съвет на България предупреждава, че в този драматичен за света момент, всеки флирт с режима на Путин и с Русия нанася непоправими морални щети, които неизбежно се материализират в корупция, икономическа мизерия и национална безпътица. Сделки "с дявола", сделки с терористи и сделки с агресори не се правят, защото такива сделки са неморални и в тях винаги печели "дяволът", бил той терорист или деспот-агресор.

Да отворим очи към недалечната история и да не я повтаряме!

Управителен съветна Атлантическия Съвет на България