Принципно споразумение, което да гарантира избора на независими състави на регулаторите и път за реформиране на съдебната система и прокуратурата трябва да предшестват разговора за министерския състав на правителството след ротацията и съставянето на евентуална коалиция. Това заяви министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БТА.

По думите му има два варианта. Единият е ГЕРБ да приеме този подход. Другият е да се отиде на нови предсрочни избори.

Според него коалиция ще има, когато България има независими съд, регулатори и прокуратура. Василев посочи, че е необходимо в регулаторите да влязат хора, които не реагират на телефонни обаждания. Той подчерта, че също така е нужно да се гарантира липсата на влияние от "нотариуси" и "джуджета".

Министърът на финансите засегна и темата за еврозоната. Асен Василев отбеляза, че след влизането на България в еврозоната, Сребърният фонд ще се запази, какъвто е в момента, докато не се вземе комплексно решение за реформиране на пенсионната система.

По отношение на фискалния резерв като цяло той посочи, че след като се приеме законът за въвеждане на еврото, ще се направи оценка какви средства са необходими за участие на България в капитала на Европейската централна банка, европейския стабилизационен механизъм и други ангажименти, които страната е поела. Това, което остане, ще продължи да се съхранява в Българска народна банка и ще се използва за погасяване на държавен дълг, допълни Василев.

Припомняме, че в навечерието на ротацията градуса на напрежението между некоалиционните партньори се повиши. ПП-ДБ предложиха меморандум за скрепяване на сглобката. Мария Габриел обаче отказа да сложи подписа си по днего. Няколко дни по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му подготвя коалиционно споразумение, но пожела и повече министерски кресла след ротацията. Премиерът Николай Денков обяви, че условията на ГЕРБ са неприемливи и променят приоритетите на кабинета.

Асен Василев очаква ротацията да се случи

Асен Василев очаква ротацията да се случи

България ще изпълни критерия за инфлацията за еврозоната, убеден е той