От Асоциация Хидроенергия категорично се обявиха против срещу решението на КЕВР да обяви за обществено обсъждане проект за промени на Правилата за търговия с електрическа енергия (ПТЕЕ). Предвижданите промени са направени, без да бъде извършена оценка на тяхното въздействие върху крайните клиенти, търговците и производителите на електроенергия.

От организацията напомнят, че най-важната задача на Регулатора е осигуряването на достъпни услуги в процесите на либерализация въз основа на принципите за законност, икономическа обоснованост, прозрачност и справедливост.

Правителството одобри промени в програмата за компенсиране на бизнеса за скъпия ток

Правителството одобри промени в програмата за компенсиране на бизнеса за скъпия ток

Предвижда се тази мярка да действа в период от два месеца - октомври и ноември

В разгара на безпрецедентната до момента енергийна криза КЕВР предвижда изменения в ПТЕЕ, които безспорно ще доведат до затруднени процеси на либерализация на електроенергийния пазар и ще повишат разходите за балансиране. Това ще се отрази в повишена цена на електроенергията за крайните клиенти и във всички случаи ще повлияе неблагоприятно върху икономическата стабилност на държавата и сектора.

В случая така предлаганите промени противоречат на принципа на оправданите очаквания. Предлаганата промяна става в средата на ценовия период при наличие на действащи договори за покупко-продажба на енергия, сключени при действащата нормативна рамка.

По същество промяната предвижда забраната балансиращи групи да се обединяват с общ финансов сетълмент. Въвеждането на подобни административни ограничения повлиява крайно негативно върху развитието на свободния пазар.

На следващо място предлаганите промени са в разрез с чл.23, ал.1 от Закона за енергетиката. Съгласно него, държавната политика в сектора следва да се реализира в съответствие с принципите за предотвратяване и недопускане на ограничаване или нарушаване конкуренцията на енергийния пазар, осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и потребителите, осигуряване на равнопоставеност между отделните категории енергийни предприятия, създаване на стимули за развитието на конкурентен пазар за дейности в енергетиката.

От понеделник започват компенсациите за ток от 110 лв./мвтч

От понеделник започват компенсациите за ток от 110 лв./мвтч

Днес и понеделник ще приключи подписването на договорите с всички доставчици

Припомняме, от края на юни месец ТЕЦ "Марица изток 2" работи на минимална мощност, след спешна среща при президента Румен Радев и министъра на енергетиката, за да решат проблема с ТЕЦ "Марица Изток 2". На 2 юни Върховният административен съд (ВАС) отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по казус, свързан с комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица Изток" 2 и допустимите нива на замърсяване.

Работодателите не за първи път предупреждават за рисковете за бизнеса на енергийния пазар, най-вече заради неадекватното му управление, като през лятото на 2019 г. председателят на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.

Само преди няколко месеца те предупредиха, че цената на тока за бизнеса може да поскъпне след пазарното обединение на българо-гръцката граница. Работодателските организации, които поискаха отлагане на това обединение, тъй като българският пазар не е готов за това.